Jönnek a mobilpatikák

Mozgó gyógyszertárak bevezetését tervezi a kormány, amelyek főként olyan településeken működnének, ahol nincs hagyományos gyógyszertár.

Plázapatika

A tájékoztatónak helyet adó – eleinte gyógypárnákat és vérnyomásmérőket áruló – patika vezetője, Unger Anna elmondta: sokan azt hitték, hogy gyógyszertárként működnek, és torokfájásra, náthára való szereket is kerestek náluk. Május óta már árulnak ilyeneket, és leginkább azokat a készítményeket keresik, amelyeket a gyártók hirdetnek.




Ez egyelőre még csak terv, de annyi már biztos, hogy ezekben a guruló boltokban is csak gyógyszerész, vagy gyógyszerészasszisztens dolgozhatna – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő egy olyan boltban, ahol vény nélkül kapható gyógyszereket is lehet vásárolni.

Az egyik fővárosi bevásárlóközpontban tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón Budai elmondta: mióta egyszerűsödtek a patikanyitás szabályai, 159 üzletben lehet gyógyhatású készítményeket és vény nélkül kapható gyógyszereket is kapni, ezek közül pedig 65 teljesen új üzlet. Ezekben a boltokban mintegy 400 készítmény kapható, jobbára láz- és fájdalomcsillapítók, valamint megfázás esetén alkalmazható szerek.

A kormányszóvivő az új rendszer előnyeként említette, hogy az ügyeletes gyógyszertárak sokszor messze vannak, és ügyeleti díjat is kérnek, ezzel szemben ezek a drogériák közelebb is lehetnek a vásárlókhoz, és olcsóbbak is. Ha pedig 24 órás ügyeletet vállalnak, akkor szinte korlátozás nélkül meg lehet nyitni őket – tette hozzá.


A gyógyszerpiaci reformok további előnyeként említette, hogy 1500 készítmény lett olcsóbb ebben az időben, illetve hogy október további 300 szer ára csökken. Ez elmondása szerint 8-10 milliárd megtakarítást jelent. Mióta a gyógyszergyártók licitálnak arra, hogy melyikük adja olcsóbban az azonos hatóanyagú készítményeket, azóta mintegy 30 milliárd forinttal több pénz maradt az ország gyógyszerekre költhető kasszájában.

Címkék: Belföld