Orbán kész a miniszterelnökségre

A Fidesznek minden variációra van miniszterelnök-jelöltje: ha egyedül nyernek választást, ha koalíciót kell alakítani, de arra az esetre is, ha szakértői irányításra lesz szükség a kormányban – nyilatkozta Orbán Viktor az erdélyi Krónikának.

Erős a Fidesz, amelynek kipróbált politikusait bajtársias szellem köti össze, ezért képesek olyan munkamegosztást kialakítani, amely a legkedvezőbb az ország számára. Rámutatott: személyes érdekek a Fideszen belül sohasem tolakodhatnak a magyar nemzet magasabb rendű érdekei elé, majd hozzátette: ő is készen áll a miniszterelnök-jelöltségre.


Románia példa lehet

Orbán szerint Magyarország ma gyenge. A bajok gyökere oda nyúlik vissza, hogy az ország vezetői nem hisznek sem a magyar történelem, sem Magyarország jövőjének nagyszerűségében. Csak kisszerű keretekben képesek gondolkodni. Magyarországon nem lehet tartósan kormányozni antidemokratikus és népellenes módon külső támogatás nélkül. „Márpedig, miután a szovjet csapatok nincsenek itt, a demokráciaellenes kormányzás bukásra van ítélve, feltéve, hogy a polgárok nem adják föl demokratikus értékeiket” – magyarázta Orbán az erdélyi napilapnak.

Románia ma emelkedő pályán haladó országnak tűnik, ezért nem árt figyelni, sőt okulni sem. „Ha egy országnak van lelkiekben is erős, gondolataiban, eltökéltségében, terveiben elszánt vezetője, mint amilyen ma Románia államfője, akkor ez a vezető képes jó pályán tartani az országot, akármilyen marakodó belső vitákba süllyed a politikai elit” – mondta a Fidesz elnöke.


A kormány nem teljesíti kötelességét

Orbán szerint régen volt ilyen kedvező a külpolitikai környezet Magyarország számára, de hiába, ha úgymond a magyar kormánynak nincsenek nemzetpolitikai céljai, és nincs mit képviselnie a nemzetközi politikában. Példaként az autonómiát, az anyanyelvű oktatást, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem ügyét említette, de nehezményezte azt is, hogy Budapest a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett népszavazást illetően sem foglalt állást, „holott lehetett volna mondanivalója”.

„A magyar külpolitikának megvannak a maga természetes korlátai. Nem tűzhet ki célokat az erdélyi politika számára, de ha az erdélyi politika kitűzte a saját céljait, akkor a magyar külpolitikának az a kötelessége, hogy annak sikerességét elősegítse. Ma ezt a kötelességét Magyarország nem teljesíti” – fogalmazott a Fidesz elnöke.


Tőkést támogatják


Arra a kérdésre, hogy javultak vagy romlottak az erdélyi magyar közösség önrendelkezési esélyei, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy javultak. Szerinte Európa ma az autonómiák virágzását éli. Skócia, Wales, Dél-Tirol, Katalónia vagy Korzika példája azt mutatja, hogy a kontinensen autonómiák jönnek létre, vívják ki a létezésükhöz való jogot, majd terebélyesednek és erősödnek.

Az őszi romániai európai parlamenti választások témáját érintve elmondta: a Fidesz örült volna, ha nem RMDSZ, hanem összmagyar listát sikerül állítani. Nem így történt – folytatta Orbán -, ezért nem tud mást tenni – bár ezt örömmel teszi –, minthogy teljes mellszélességgel támogatja Tőkés László református püspököt, hogy Brüsszelben is elvégezhesse a rá váró munkát. „Tőkés püspök úr mindig számíthat elismerésünkre és támogatásunkra” – mondta Orbán Viktor a Krónika című erdélyi napilapnak.

Címkék: Belföld