A Fidesz egyszerre akar népszavazást

A Fidesz hétfőn újra benyújtja az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló népszavazási kérdéseit, amelyek gyűjtési határideje délután jár le. Így a párt szerint egyszerre és még az idén voksolhatunk.

A három kérdésben, amelyet az OVB már korábban elbírált, délután 16 órakor jár le az aláírásgyűjtési határidő, eddig az időpontig védettek a kérdések, más nem kezdeményezhet népszavazást e tárgyban – hangsúlyozta a politikus.

Mint mondta, ő maga és néhány kollégája délután a volt Belügyminisztérium épületéhez megy, és a határidő lejárta után azonnal újra benyújtja a kezdeményezéseket. Hozzátette: ezt annak érdekében teszik, hogy a másik három kérdéssel – a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szólóval – egyszerre tarthassák meg a népszavazást, ha lehet, még az idén.

Elnyújtott eljárás

Hangsúlyozta: bíznak abban, hogy az újra benyújtott kérdések esetében nem lesz olyan jellegű “színjáték, akadálygördítés”, mint a másik három kérdés ügyében volt. Az OVB-nek egyébként 30 napja van elbírálni az újra benyújtott kérdéseket.

A politikus beszélt arról is, hogy a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és tandíjról szóló kérdéseket hitelesítő OVB-döntést három magánszemély megtámadta az Alkotmánybíróságnál (Ab), így ezekben nem tudják elkezdeni az aláírásgyűjtést július 12-től. Mint mondta, csaknem másfél hónappal tovább nyúlik az egész eljárás: az Ab-nél ítélkezési szünet kezdődött, Bihari Mihály elnök nyilatkozatából pedig úgy látják, hogy augusztus végén születhet döntés ebben az ügyben.

Közölte: számítottak arra, hogy megtámadják a döntést, de nem tartoznak köszönettel a három magánszemélynek. A politikus kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a Fidesznek jól jön ez a haladék, szerinte a Fidesz készen állt arra, hogy összegyűjtse az aláírásokat.

Még az idén lehet népszavazás

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: ezek után is úgy látják, hogy a parlament és a köztársasági elnök együttműködésével, amennyiben az Országgyűlés és az államfő is a lehető leghamarabb hozza meg döntését, akkor még az idén megtartható a népszavazás a hat kérdésben. Szerinte ez azért lenne fontos, mert akkor a következő költségvetésből már kikerülhetne például a tandíj.

Kérdésre válaszolva azt mondta: még nem született döntés arról, hogy a felveszik-e hat kérdésük mellé hetediknek a több-biztosítós rendszerről szóló népszavazási kezdeményezést. Arra a felvetésre, hogy egyes hírek szerint milliós nagyságrendben akarnak majd aláírást gyűjteni, Pokorni Zoltán azt mondta, nem hoztak erről döntést, de általában az aláírásgyűjtők ráhagyással dolgoznak.


Hét hónapos történet


Orbán Viktor még tavaly október 23-án, pártja nagygyűlésén jelentette be, hogy a Fidesz népszavazást kezdeményez hét kérdésben.


Az eredetileg tehát “hétigenes” népszavazási kezdeményezésében az ellenzéki párt arra várt egyetértő választ, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen tandíjat fizetni, az egészségügyi intézmények maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni, a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani, a nyugdíjasok továbbra is hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát, valamint hogy családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén, és hogy az Országgyűlés – a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett – törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjainak speciális, objektív felelősségét a költségvetés túllépéséért.


Ebből a hét kérdésből az Ab márciusi döntése alapján hármat – a termőföldre, a kórházprivatizációra, és a gyógyszerforgalmazásra vonatkozót – hitelesített az OVB. A kormánytagok felelősségére, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kérdésekben ugyanakkor az OVB megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, és ezzel az Ab is egyetértett.


Két kérdést – a vizitdíjra és a képzési hozzájárulásra vonatkozókat – az Ab döntése alapján az OVB-nek újra kellett tárgyalnia, de másodszor is megtagadta a testület a hitelesítést.


Az ügy ismét az Ab elé került, mely arra kötelezte az OVB-t, hogy hagyja jóvá a kérdéseket. A választási bizottság végül valamennyi kérdésre rábólintott.

Címkék: Belföld