36 milliárdért vesz a HM harcászati rádiókat

Egy panellakás árába, csaknem kilencmillió forintba kerül majd egy új harcászati rádió beszerzése a honvédségnek. Igaz, a norvég szállító folyamatos karbantartást, korszerűsítést és rendszerfejlesztést is ígér – írja a Magyar Nemzet.

Ismét sikerült a Honvédelmi Minisztériumnak “jó” üzletet kötnie a norvég Kongsberg Defence Communications AS céggel – olvasható a lapban. Ez a társaság Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége idején olyan rádiókat szállított le a honvédségnek, amelyek rendszerhiba miatt nem voltak bevethetők.

A Magyar Nemzet értesülése egy szerződésmódosítás értelmében ugyanannyi pénzért (36 milliárd forint) és ugyanarra a határidőre feleannyi (9312 helyett 4050 darab) korszerű URH kézi, hordozható és fedélzeti rádiót vásárol a honvédelmi tárca a Kongsbergtől.

A honvédelmi tárca azzal magyarázza a szerződést, hogy a beszerzési felülvizsgálat során úgy döntöttek, hogy az előrelátható igények kielégítésére a tervezett mennyiség kevesebb mint fele is elegendő, azaz kevesebb harcoló katonának kevesebb rádióra van szüksége. A katonai szakértők szerint azonban nem állja meg a helyét ez az érvelés: az alakulatoknál szolgálók létszámát éppen hogy növelni igyekszik a jelenlegi honvédelmi vezetés.

Címkék: Belföld