Gyurcsány: a megállapodással nyer az ország

Aláírta a koalíciós szerződés mellékletét Gyurcsány Ferenc és Kóka János vasárnap. A dokumentum tartalmazza a magánbiztosítók beengedését az egészségügybe, az adócsökkentést, a szakképzési reform folytatását, illetve a pártfinanszírozási törvény módosítását. A Fidesz szerint a megállapodással mesterségesen próbálják újraéleszteni a kormányzati politikát.

Vasárnap délelőtt írta alá az SZDSZ és az MSZP elnöke azt a mellékletet, melyről már hetek óta egyeztet a két párt. A dokumentum aláírása után Gyurcsány Ferenc azt mondta: ezzel a megállapodással nyer az ország, nyer a koalíciós is, és világos lesz az ország megújításának menetrendje. Hozzátette: a megállapodás világos programot ad a következő egy-két év kormányzásához.

Gyurcsány három területet emelt ki a szerződésből. Elsőként a “nagyon határozott, nagyon világos, alapvetően patrióta” gazdaságpolitikáról beszélt, amelyben fontos egyebek közt, hogy csökkenjen az a különbség, ami elválasztja egymástól a multinacionális cégeket illetve a hazai kis- és középvállalkozásokat. A fejlesztéspolitikában arra a még egyszer meg nem ismétlődő történelmi esélyre hívta fel a figyelmet, hogy uniós támogatással lehet utakat iskolákat, kórházakat felújítani, ami befektetés a jövőbe.


Kitért arra is: a szakmai szervezetek és a külföldi tapasztalatok figyelembe vételével hosszútávon igazságosabbá és fenntarthatóbbá teszik a nyugdíjrendszert, valamint folytatódik az oktatási rendszer korszerűsítése. Ezzel kapcsolatban kiemelte: szociálisan igazságosabb, teljesítményben versenyképesebb felsőoktatást szeretnének.

Kóka is elégedett

Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági és közlekedési miniszter közölte: az volt a céljuk, hogy a gazdasági növekedés elősegítését, a szolidaritási elv érvényesülését, az igazságosság és a jogállam kérdéseit, valamint az egészségügy reformjának kérdéseit közös koalíciós megállapodás alapján rögzítsék.


A gazdasági növekedés kapcsán elmondta: az a cél, hogy ha elérték a költségvetési stabilitást, egy expanzív szakasz következhessen, ahol a gazdaság szereplői, mindenekelőtt a kis- és középvállalkozások olyan eszközöket kapjanak, amelyekkel erősebben növekedhetnek, az állam pedig igyekszik megszabadítani őket a növekedést gátló akadályoktól.


Kóka János a múlt lezáratlan kérdései közül az ügynökkérdést emelte ki, amelynek megoldásáért az SZDSZ 1990 óta küzd. Hozzáfűzte: most partnert találtak az MSZP-ben abban, hogy az iratátadás és a kutathatóság tekintetében olyan helyzetet teremtsenek, amellyel le lehet zárni az ügynökügyeket. Elmondta: azt is világossá kell tenni, ki a közszereplő.

Az egészségbiztosítás volt a fő kérdés

Az elmúlt egy évben az egészségbiztosítás reformja okozott álmatlan éjszakákat a koalíciós feleknek. Míg az SZDSZ teljesen megnyitotta volna a piacot a magánbiztosítók előtt, addig az MSZP inkább az OEP erősítésén dolgozott volna. Egy héttel ezelőtt azonban megegyezett a két párt abban, hogy jövőre milyen egészségbiztosítási szerkezet lépjen hatályba.

Az elképzelések szerint 5-7 egészségbiztosítási pénztár alakulhat, melyek többségi tulajdonosa az állam lenne, de 49 százalék erejéig a magántőke is helyet kapna. Egy 6-12 hónapos átmeneti időszakban tehetnek ajánlatot valamennyi biztosítottnak az intézetek, vagyis ebben az időszakban versenghetnének a betegekért. Ezt követően, egy-egy pénztárat, egy-egy a későbbiekben meghatározandó, pontos lehatárolású régióhoz rendelnének sorsolással. Azok, akik nem választottak biztosítót, automatikusan a régiójukban működő pénztárhoz kerülnének.


Az SZDSZ elnöke az egészségügy kapcsán azt mondta: a minőség javítását és a hálapénz megszüntetését szeretnék elérni, ez pedig másként nem megy, minthogy verseny induljon el a betegek érdekében. Egy olyan kompromisszum született a pártok között – folytatta – , amely a nemzeti kockázatközösséget, a társadalmi szolidaritást és az egészségbiztosítási pénztárak között folyó versenyt, valamint a magántőke megjelenését lehetővé teszi.

Kilenc pontos melléklet

A társadalombiztosítási rendszer ügyében született kompromisszum mellett bekerül a mellékletbe az adócsökkentés, az igazságosabb közteherviselés, az adóelkerülés elleni szigorúbb rendelkezések kidolgozása, a kis- és középvállalkozások fejlesztésének programja, a közoktatási szegregáció elleni fellépés, a szakképzési reform folytatása, a nyugdíjak értékállósága, a szociálpolitikai reform, a munkanélküliek motiválásának eszközei, valamint a pártfinanszírozás átláthatósága.


Kóka azt is bejelentette: a koalíció a következő 3 hónapban megvitatja adókoncepcióját a Versenyképességi Tanáccsal és Versenyképességi Kerekasztallal, mert megállapodást szeretne köti velük a végleges változatról. Mint mondta, az adócsökkentés mellett az adórendszer egyszerűsítése a másik fontos elem a koalíciós szerződés mellékletében. “Drasztikusan szeretnénk csökkenteni a befizetések számát és gyakoriságát” – hangoztatta.

Fidesz: ez mesterséges újraélesztés


A kormánypártok mesterségesen próbálják újraéleszteni a kormányzati politikát a koalíciós megállapodással – jelentette ki Navracsics Tibor az aláírás után. Hozzátette: az MSZP és az SZDSZ “egy, a klinikai halál állapotában levő kormányzati politikát próbált mesterségesen újraéleszteni” azzal, hogy aláírták a koalíciós megállapodáshoz csatolt mellékletet – közölte az ellenzéki politikus.

Mikola István közölte: pártja “szomorú”, hogy a koalíciós megállapodásba bekerült az egészségbiztosítási rendszer privatizációjára irányuló szándék.

Címkék: Belföld