Gyurcsány: nem szerelemből vagyunk az SZDSZ-szel

A 172 küldött közül csak egy tartózkodott, amikor az MSZP választmánya szavazott a koalíciós megállapodáshoz tervezett mellékletről, amelyet vasárnap írnak alá - tudta meg az MTI a választmányi ülést követően.

Az MTI-nek nevük elhallgatása mellett nyilatkozó választmányi tagok elmondták, alapvetően nem volt vita a koalíciós szerződés mellékletének támogatásáról. Az ülésen felszólaló szocialista egészségpolitikusok ugyanakkor felhívták arra a figyelmet, hogy a megállapodásnak az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló része tulajdonképpen csak keretet ad, a részleteket majd a törvényalkotás során kell kidolgozni. Többen arra is figyelmeztettek, ebből még származhatnak viták az SZDSZ-szel.

A küldöttek alapvetően nem kritizálták a kormányt, a miniszterelnököt és a koalíciós partnert sem. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök kifejezetten erős, hatásos beszédet tartott, amit az MTI-nek többen az őszödi beszéd érzelmi felfokozottságához hasonlítottak.

A távirati iroda úgy tudja, a miniszterelnök a kisebbik koalíciós partnerről szólva beszédében azt mondta: a liberális párt racionális politikát folytat, melynek célja, hogy markánsan megkülönböztesse magát az MSZP-től és megerősítse szavazóbázisát. Úgy fogalmazott, “nem szerelemből” működik együtt a két koalíciós partner.

Választmányi tagok az MTI-nek azt is elmondták, hogy az ülésen felszólalt Szili Katalin házelnök is, aki arról beszélt, hogy a kormánynak nagyobb szociális érzékenységgel kellene politizálnia, és nagyobb figyelmet kellene fordítania a szociális kérdésekre.

A Magyar Hírlap szombaton, a választmány ülésének napján közölt terjedelmes interjút a házelnökkel, aki kifejtette, hogy az elmúlt időben a szocialista parlamenti képviselők olyan jelzéseket kaptak választókörzetükből, hogy muszáj változtatni, és az egyeztetések hiányosságai miatt “a döntési alternatívákat azok is idegenül fogadták, akiknek meg kellett volna szavazniuk.”

Címkék: Belföld