Részvénytársaság lett a Vas megyei kórház

Zártkörű részvénytársasággá alakította át pénteki döntésével a Vas Megyei Közgyűlés a Vas Megyei Markusovszky Kórházat; a közgyűlés kisebbségben lévő szocialista frakciója nemmel szavazott az átalakításra.

A közgyűlés elfogadta az új gazdasági társaság alapító okiratát, kinevezte a vezérigazgatót, megválasztotta az igazgató tanács, valamint a felügyelőbizottság tagjait. A vasi közgyűlés előbb arról döntött, hogy megszünteti a megyei kórházat mint önkormányzati közintézményt, majd a nonprofit részvénytársaságot az előbbi jogutódjaként hozta létre. Marton Ferenc, a Vas Megyei közgyűlés fideszes alelnöke hangsúlyozta: az egészségügyi intézmény átalakítása a betegellátás színvonalának fenntartását, sőt javítását célozza, mivel szerinte a nonprofit társaság költséghatékonyabban tud majd dolgozni.

Szücs Gábor, az MSZP megyei közgyűlési frakcióvezetője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági társasággá alakulás előkészítetlen. Szerinte nem világos, hogy a társaság pontosan milyen célokat tűzött ki maga elé, nincs üzleti terve, a vezérigazgató és az igazgatótanács hatáskörei nem tisztázottak. Úgy vélte, a menedzsment és a közgyűlési többség “így azt csinál, amit csak akar”.

Kun László, megyei főjegyző arról tájékoztatta a közgyűlés tagjait, hogy a gazdasági társasággá alakításnak nincs semmilyen törvényes akadálya, megfogalmazása szerint pedig az alapító okirat is megfelel minden jogszabálynak. Hangsúlyozta, hogy nem kerül a részvénytársaság tulajdonába a kórház ingatlanvagyona, sem pedig ingóságai, nem adják át a működtetés jogát, a társaság pedig önállóan nem adhatja bérbe az ingatlanokat, és önállóan hitelt sem vehet fel.

“Minden fontos döntési jogkör az önkormányzat, vagyis a közgyűlés kezében marad” – jegyezte meg. Czeglédy Csaba, Szombathely alpolgármestere, aki a város nevében meghívottként vett részt a megyei közgyűlés ülésén, még a döntés előtt arra kérte a testületet, hogy fontolják meg újra a szocialista vezetésű megyeszékhely önkormányzatának kérését, és egyezzenek meg a kórház közös működtetéséről. Kifejezte azt a szándékukat is, hogy 50 százalékos mértékben hajlandók tulajdonrészt vásárolni a 20 millió forintos alaptőkével jegyzett részvénytársaságban.

A Vas Megyei Közgyűlés azonban nem másította meg elhatározását és az eredeti előterjesztést elfogadva hozta létre a zártkörű gazdasági részvénytársaságot.

Címkék: Belföld