Kósa: a Klubrádió és a tüntetők a szélsőséget képviselik

A véleménynyilvánítás szabad, az utcán a rendet a rendőrségnek kell fenntartania - közölte a fideszes politikus, hozzátéve, tudomása szerint erőszakos cselekmény nem történt. Az MSZP intézkedés elmulasztása miatt feljelentette a debreceni rendőröket.

A Klubrádió és az ellene tüntetők egyaránt a szélsőséget képviselik – jelentette ki Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz alelnöke pénteken az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy előző nap Debrecenben tüntetők miatt félbe kellett szakítani a Klubrádió élőben sugárzott adását.


Kósa: semmi extra nem történt


A véleménynyilvánítás szabad, az utcán a rendet a rendőrségnek kell fenntartania, közölte a fideszes politikus, hozzátéve, tudomása szerint erőszakos cselekmény nem történt. “Az, hogy ki, hogy fejti ki a véleményét, az meg rá van bízva. Ebben az értelemben én úgy látom, hogy semmi extra nem történt” – mondta.

“A Klubrádió az egyik fajta szélsőség, akik meg ott kifejezték így a véleményüket, az meg a másik fajta szélsőség. Én nem így fejeztem volna ki a véleményemet, de én sem értek egyet a Klubrádiónak a műsorpolitikájával, meg az ars poeticájával”.

Feljelenti a debreceni rendőröket az MSZP


Zsíros Zsolt a szocialisták debreceni elnöke közölte elmondta, az egyik tüntető rángatni kezdte egy tévéoperatőr kameráját, s a kollégája segítségére siető Kácsor Zsoltot, a Népszabadság tudósítóját pedig árpádsávos zászlójának rúdjával fejbe vágta.
Az MSZP városi elnöke az újságíró bántalmazása okán, garázdaság miatt, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a rendőrségen. Mint mondta, ismeretei szerint a bántalmazott újságíró jelezte a történteket a helyszínen lévő rendőröknek, de azok semmit nem tettek. Így a helyszín biztosítására kivezényelt rendőröket is feljelenti az ügyészségi nyomozóhivatalnál.


Zsíros Zsolt szerint egyébként elfogadhatatlan Kósa Lajosnak az ügyben tett nyilatkozata, miszerint szabad véleménynyilvánítás történt.

A rendőrségen egyébként bejelentették a demonstrációt. Az MTI tudósítójának arra a kérdésére: miért nem avatkoztak be a rendőrök, amikor újságíróra támadt néhány tüntető, a rendőrségi hivatalvezető közölte: a rendőrségnek nincs tudomása arról, hogy bármilyen jogsértés történt volna a demonstráción.


Félbeszakadt az adás


A Klubrádió csütörtök délután a debreceni városházával szembeni Belga söröző utcai kerthelyiségéből sugározta élő adásban Bolgár György Megbeszéljük című műsorát. Az adás vendége Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, Bazsa György, az önkormányzat szocialista frakciójának vezetője, Gondola Zsolt, a Független Fórum debreceni önkormányzati képviselője és Kácsor Zsolt, a Népszabadság debreceni tudósítója volt.



Tüntetõk zavarták meg a Klubrádió mûsorát . (fotó: MTI)


A botrány akkor tört ki, amikor Kósa Lajos és Bazsa György elhagyta a helyszínt. Ekkor árpádsávos zászlókat lengető tüntetők jelentek meg, durva bekiáltásokkal rátámadtak a beszélgetőkre, akik bemenekültek a söröző belső udvarába. A műsort mintegy öt percre félbe kellett szakítani.


Szervezett megmozdulás?


Az egyik demonstráló rátámadt az Echo TV operatőrére, s rángatta a kameráját. Durván nekiestek a megtámadott operatőr segítségére siető Kácsor Zsoltnak is, akit árpádsávos zászlóval vágtak fejbe.


A helyszínen csak azt követően jelent meg négy rendőr, hogy a tüntetők bántalmazták az újságírókat, de ezek a rendőrök is megelégedtek azzal, hogy tisztes távolból figyeljék az eseményeket.


Arató András, a Klubrádió elnöke az MTI tudósítójának a helyszínen arról beszélt, hogy szervezett megmozdulással találták magukat szemben: ugyanis csak azt követően kerültek elő a zászlók és kezdődött meg a tiltakozás, hogy Kósa Lajos távozott a helyszínről.

Címkék: Belföld