Interveniálni készül a kormány Mol-ügyben

Intervenciót készül eszközölni, nem csak szóban – mondta Gyurcsány Ferenc pénteken Budapesten. A beavatkozás részleteiről és tartalmáról egyelőre nem árulnak el részleteket, tette hozzá a kormányfő. Az SZDSZ szerint szokványos tőzsdei manőverről van szó, a Fidesz egyetért a miniszterelnökkel.

Az OMV osztrák olajvállalat Mol-ban történt tulajdonszerzését ellenséges kivásárlásnak tekinti a magyar kormány. Ezt már napokkal ezelőtt kijelentette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter is. Csütörtökön Veres János mondta azt, hogy van egy módszere a kormányzatnak, amellyel meg tudja akadályozni a Mol felvásárlását, azt azonban nem árulta el, hogy mi az. A pénzügyi tárca vezetője arra hivatkozott, hogy ha elárulná, nem lenne működőképes a terv.

Pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt ismét a Mol-felvásárlással kapcsolatban: Meg fogjuk védeni magunkat – mondta a miniszterelnök. A magyar kormány álláspontja az elmúlt napokban nem változott e kérdésben, tette hozzá. “Szeretnék világosan fogalmazni: nem szóbeli intervenciót követtem el, hanem intervenciót fogok eszközölni, aminek tartalmáról egyelőre nem áll módomban részleteket közölni” – mondta a kormányfő.

Horn Gábor szerint szokványos tőkepiaci műveletről van szó

Az SZDSZ ügyvivője Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben szokványos részvénypiaci eseménynek tekinti az OMV részvényvásárlását a Mol-ban. Horn Gábor az Inforádiónak nyilatkozva elmondta: a részvények felvásárlása a részvénypiac velejárója. A Mol már nem egyszerűen egy magyar vállalat, hanem a régió meghatározó energetikai cége, amelynek kapcsán különböző érdekek jelennek meg, tette hozzá a politikus, és hozzátette: ha egy cég kint van a részvénypiacon, annak következményei vannak.

A Fidesz közleményeiben egyetértett a miniszterelnökkel, és támogatja a kormány törekvését az olajipari társaság regionális szerepvállalásának erősítésében.

Címkék: Belföld