Gyurcsány: az egynapos sebészet jó a betegnek, jó az orvosnak

A hálapénz az egyik oka annak, hogy Magyarországon lassan terjed az egynapos sebészet - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Budapesten, amikor Horváth Ágnessel együtt átadta a Szegedi úti Szakrendelő egynapos sebészeti osztályát.

Az egynapos sebészet jó az orvosnak és jó a betegnek – mondta a miniszterelnök, aki ugyanakkor utalt arra, van olyan “régről hozott szokás”, ami bizonyos mértékig az útjába áll ennek az új gyakorlatnak. A miniszterelnök rámutatott arra is, hogy a hálapénz csak a “tünete” egy sokkal mélyebb, bonyolultabb betegségnek, amely az egészségügyet jellemzi. A tüneti problémákat csak ezeknek a mély, strukturális gondoknak a kezelésével lehet tartósan megoldani – folytatta.

Az egészségügyi reform lényege a tisztább viszonyok kialakítása, a korszerű minőségi gyógyítás, valamint a hálapénz megszüntetése – jelentette ki, hangsúlyozva: csak ha vége lesz az átalakulási folyamatnak, akkor lehet majd látni, hogy az egészségügy “lényegében” megváltozott.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is az egynapos sebészet elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta: az indokolatlan sebészeti ágyakat meg kell szüntetni, ugyanakkor a műtéti lehetőséget biztosítani kell. Olyan körülményeket kell kialakítani, hogy a betegek gyorsabban gyógyuljanak – fűzte hozzá.

Az egészségügyi miniszter egyetértett Gyurcsány Ferenccel abban, hogy az egynapos sebészet jó a betegnek, illetve az egészségügyi ellátórendszernek is. Kiemelte: az egészségügyi reformnak a szemléletváltásról kell szólnia, arról, hogy mitől lesz jobb minőségű, igazságosabb az ellátás Magyarországon, mitől sikerül legyőzni a Magyarország és az Európai Unió közti különbséget.

Tóth József, a sebészeti osztálynak otthont adó XIII. kerület szocialista polgármestere arról szólt, hogy tíz esztendőre nézve határozták meg, milyen egészségügyi fejlesztéseket végeznek a kerületben. Példaként említette, hogy minden háziorvosi, illetve szakorvosi rendelőt felújítanak. Az egynapos sebészet feltételrendszerének megteremtésével a kerület “előre menekült” – fogalmazott a polgármester.

Iring András, az egynapos sebészeti osztály vezetője szerint az egynapos sebészeti eljárás komoly kapacitásokat válthat ki, mivel az operációra váró betegek megközelítőleg egyharmada ezzel a módszerrel gyógyítható.

A betegek otthoni környezetben gyógyulhatnak, a kórházban fekvés elkerülhető, az egészségügyi rendszer megtakarítja a bennfekvés költségeit, a műtők kihasználtsága 60 százalékosra növelhető, a műtéti és ápolási költségek pedig kiszámíthatóvá válnak – fejtette ki. Beszámolt arról is, hogy a sebészet, az urológia, a nőgyógyászat, az ortopédia, valamint a fül-orr-gégészet területén szeretnének egynapos beavatkozást végezni a jövőben.

Címkék: Belföld