Gyurcsány beszólt az OEP-nek

Gyurcsány Ferenc arra kérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP), hogy vizsgálja felül és lehetőleg vonja vissza azon döntését, hogy a tavaly őszi kormányellenes tüntetéseknél megsérült rendőrök után kiutalt betegápolási, biztosítási díjat visszakéri - értesült az MTI pénteken.

A Magyar Nemzet csütörtökön írt arról, hogy az OEP-nek ez a szándéka. Ezt követően Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese az MTI-nek megerősítette: két megyében már érkezett ilyen megkeresés a rendőrséghez. Mint mondta, tárgyalni fognak az OEP-pel a követelésekről, és ha az egészségbiztosító nem áll el az igényétől, akkor közigazgatási úton megtámadják azt.

A vita egy jogszabály értelmezésével függ össze. Az őszi események során megsérült rendőrök sérüléseit szolgálati baleseteknek minősítette a rendőrség, hiszen szolgálat közben sérültek meg a rendőrök. Az OEP ennek kapcsán azonban azt is megvizsgálja, hogy ezekben az esetekben a rendőröket elláthatták volna-e olyan védőeszközökkel, amelyek megakadályozták volna, hogy a sérülések bekövetkezzenek.

“Véleményem szerint nem létezik olyan védőeszköz, amely tökéletes biztonságot nyújtana, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy nem küldjük szolgálatba a rendőröket” – mondta Szabadfi Árpád.

Molnár Barbara, az OEP szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta: jogszabály írja elő a pénztárnak, hogy minden üzemi baleset utáni táppénzkifizetést kötelezően ellenőrizzen. A vizsgálat során azt nézik, a foglalkoztató eleget tett-e a munkavédelmi szabályoknak, amely szabályozás szakmánként változhat, de kivétel nincs. Így a rendőrségre is ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint például az építőiparra – emelte ki a szóvivő.

Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a munkaadó nem tett eleget a jogszabályban rögzített és az adott szakmára vonatkozó munkavédelmi szabályoknak, akkor a foglalkoztatót terheli a táppénz költsége is. Ebben az esetben a táppénzt, az egészségügyi ellátás költségét, plusz a kamatokat kell visszafizetni az OEP-nek.

Molnár Barbara megjegyezte: az üzemi baleseti táppénz idejére a bér száz százaléka jár, ezen kívül a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz ára, valamint az ellátás is száz százalékban térül meg a betegnek.

A tavaly őszi zavargások során több mint száz rendőr sérült meg.

Címkék: Belföld