A gyógyszereken spórolnak a kórházak

Egyre több kórházban a gyógyszerrendelésen próbálnak takarékoskodni, mivel az intézmények többségét adósság terheli – írja a Napi Gazdaság.

Az intézmények több mint fele tartozik valamelyik gyógyszer-nagykereskedőnek, az adósság mértéke tíz- és több száz millió forint között van, amelyet a fizetés átütemezésével próbálnak orvosolni – értesült a lap.

A Napi Gazdaság információi szerint vannak olyan intézmények, amelyek a beszállítóval próbálnak úgy egyezkedni, hogy a fizetési határidőt kitolják, de akad olyan ellátó is, amelynek vezetője vagy csődbiztosa házon belüli generikusprogramot hirdetett. Az utóbbinál a kórházi osztályok vezetői nem a megszokott orvosságokat írják a megrendelőlapra, hanem a hatóanyagcsoportokon belül a piacon lévő legolcsóbbat. Nem ritka az sem, hogy a kezelőorvos a beteg hozzátartozóját kéri a gyógyszerek bevitelére.

Jelenleg a Magyarországon működő csaknem 170 kórház több mint fel nem vagy csak késedelemmel tud fizetni a gyógyszer-nagykereskedőknek. A nagykereskedő sem mindig teheti meg, hogy rendszeresen átütemezi a fizetést. Így bizonyos tartozási összeg felett az adós intézménynek csak akkor szállítanak a későbbiekben, ha az készpénzzel és előre egyenlíti ki a számlát -írja a lap.

Címkék: Belföld