Zuschlag-ügy: 60 milliót keresnek

A szocialista politikust és társait jelentős kárt okozó visszaéléssel gyanúsítják. Állami pályázatokon keresztül jutottak pénzhez.

Az újabb Zuschlag-botrányt járja körül Rajnai Attila: Haverok, buli, bukta című riportja az ÉS-ben. Az ügyön 2005 óta van rajta Rajnai, a nyomozás ugyanis akkor indult az exképviselő ellen.

„Zuschlag akkor, 2005-ben kérdésemre azt mondta: öt éve néhány hónapig volt csupán az egyik vizsgált alapítvány elnöke, azóta egynek sem. Hozzátette: aki mást állít, az csak személyét és politikai hitelét próbálja lejáratni.” Rajnai szerint az elmúlt két év nyomozása – „amelyre a napokban rátette a kezét a Legfőbb Ügyészség” – sok mindent tisztázott. A lényeg: a tények alapján Zuschlag Jánost és hat társát különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tettes, illetve felbujtói minőségben. Az ügyben van még egy érintett, az pedig Zuschlag személyi titkára, de vele a gyanúsítás tényét még nem tudták közölni, mivel szökésben van.


Egyesületi fejőstehén

Az állami támogatások, amelyeket pályázatokon szereztek, több egyesületen keresztül landoltak Zuschlagnál és érdekeltségi körénél. Az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítványt 2002. január 24-én jegyezték be, mely valótlan tartalmú pályázataival mintegy kilencmillió forint kárt okozott. Az elszámolást az ügyészség szerint fiktív számlákkal igazolták. A pénzek különböző személyeknél, így Katus Ferencnél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés MSZP-s tagjánál landoltak.

A Vörösfenyő Egyesület, amelyet később Hétköznapok Kulturális Egyesületre kereszteltek át 15-225/31-es számú pályázatára a fővárosi önkormányzat 2002 őszén két és fél millió forintot ítélt meg, 2003. júliusában pedig egymillió-kétszázezer forintot kapott. Az elszámolást Patkós és Társa Bt., valamint az LP Invest Kft. nevében kiállított számlák alapján tették meg. A nyomozó hatóság szerint a számlák fiktívek.

Katus egyébként a „Hoppá Egyesületnek is elnöke hat éve. Az egyesületet korábban Zuschlag János vezette. A Hoppá a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól 2001. novemberében hétszázezer forintot, 2004. februárjában másfél millió forintot, 2004. decemberében pedig csaknem kétmillió forint támogatást kapott. A fővárosi önkormányzat a 15-272/38/04-es számú pályázatukat másfél millió forinttal támogatta. 2005. október 21-én a Nemzeti Alapprogramtól céljaik megvalósítására egymillió forintot kaptak. A Hoppá Egyesület csaknem hétmillió forintot nyert el, az egyesület számlájára érkezett pénzt Katus Ferenc vette fel jogosulatlanul” – tudósít Rajnai.


Mindenki vehet?

A „bőség kosarából” Rajnai szerint még számtalan egyesület és szervezet vett fel pénzeket: így felbukkan az Atlasz Egyesület, a Jövő Fiataljai Ifjúsági Egyesület, a Holnap Városért Egyesület, az Y-Generáció Egyesület, a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület… a sor még hosszan folytatható. És persze a támogatások elköltését a vád szerint mindenütt hamis vagy fiktív számlákkal legalizálták.

Az ügyészség szerint Zuschlag János a formálisan működő civilszervezetekből egész hálózatot épített ki, – tudósít Rajnai – ezért nem kizárt, hogy őt bűnszervezet létrehozásával is megvádolják. „Zuschlag az ÉS-nek azt mondta: ez rendkívül bonyolult ügy, amelynek vannak jobboldali szálai is, de a nyomozó szervek koncepciózusan neki szánják a főszerepet.” Itt tartanak most.

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható)

Címkék: Belföld