PSZ: az egyik legrosszabb tanévet zárta a közoktatás

A rendszerváltás óta az egyik legrosszabb tanévét zárta a közelmúltban a magyar közoktatás - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga László elmondta: nem valósult meg az az elemi igény, hogy a jogszabályokban rögzített feladatok ellátásához a humán erőforrást és a finanszírozási kereteket a büdzsé biztosítsa.

A változatlan finanszírozási szabályok létszámösszevonásokra ösztönöznek – mondta a szakszervezeti vezető, aki ugyanakkor a problémák között említette azt is, hogy a leginkább gondokkal küszködő kistelepüléseken élők nem a helyi iskolába járatják a gyermeküket.

Noha a közoktatási törvény közelmúltbeli módosítása kiemelte a jogszabályból a díjazás nélkül elrendelhető plusz 2 órát, de a finanszírozási szabályok nem változtak, így összességében akár 10-15 ezer pedagógus is állás nélkül maradhat majd – figyelmeztetett az érdekvédő. A plusz két óra elrendelhetőségét a jogszabályból kiemelő változtatást egyébként üdvözölte a PSZ elnöke, aki hasznos kompromisszumnak és a szakszervezet tevékenysége szempontjából eredményes lépésnek tartotta a módosítást.

Kifogásolta ugyanakkor, hogy nem teljesült az az igény, hogy a közoktatás feladatainak meghatározásában, a finanszírozás tekintetében legalább minimális konszenzus legyen a felek között. Az érdekvédő szerint a közoktatást is kiszolgáltatottá tette az a “lehetetlen és értelmezhetetlen, a nemzet számára káros politikai szembenállás”, amely az elmúlt időszakot jellemezte.

A szakszervezeti vezető a teljes munkaidőben foglalkoztatottak január-áprilisi nettókereseteinek alakulását érzékeltetve szólt arról is, hogy az oktatásban dolgozók keresete több mint 4 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ez ugyanakkor a július elsejétől valamennyi munkavállaló számára járó kereset-kiegészítéssel valamelyest javulhat – tette hozzá.

Címkék: Belföld