“Örökbe fogadott” egy kubai foglyot az Új Generáció

Internetes honlapján követi nyomon az SZDSZ Új Generáció egy politikai okokból bebörtönzött kubai független újságíró sorsát, a kubai ellenzék "Fogadj örökbe egy politikai foglyot" kampányának keretében.

A magyar liberális párt ifjúsági szervezete Luis Henrique Garcia Ferrer sorsát követi kiemelt figyelemmel – jelentette be Takács Flóra, az Új Generáció alelnöke szerdán, a kubai nagykövetség budapesti épülete mellett tartott csendes demonstráción, amelyen részt vett a kubai demokratikus ellenzék három tagja.


Több nemzetközi emberi jogi szervezet monitorozza rendszeresen a börtönben lévő politikai foglyok állapotát; akikre nemzetközi figyelem irányult, azok fogvatartási körülményeiben sikerül változást elérni – mondta Kaderják Dániel, az Új Generáció külügyi munkacsoportjának vezetője. Hozzátette: abban bíznak, hogy akciójuk hasonló eredményt hozhat.

A liberális fiatalok által “örökbe fogadott” újságíró jelenleg a legfiatalabb bebörtönzött politikai fogoly Kubában. Garcia Ferrert 2003 márciusában tartóztattak le, és 28 év börtönbüntetésre ítéltek, mert részt vett a Varela-terv megvalósításában. A terv keretében több, mint 11 ezer aláírást gyűjtöttek össze azzal a céllal, hogy népszavazást írjanak ki az kubai alkotmány értelmében a szólásszabadság biztosításáról, a többpártrendszer bevezetéséről és a magánvállalkozások alapításának jogáról. Jelenleg mintegy 300, politikai okokból bebörtönzött kubait tartanak nyilván.

“Mi, liberális fiatalok olyan szabad, demokratikus Kubát akarunk, ahol az emberi jogokat, a sajtószabadságot tiszteletben tartják, és nem kell senkinek sem rettegésben élnie, aki felemeli a szavát a szabadságért” – olvasható az események kiosztott szórólapon, amely a szabad Kuba melletti kiállásra buzdít.

Kaderják Dániel beszélt arról, hogy elfogadhatatlan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának hétfői döntése, miszerint Kubát és Fehéroroszországot levették arról a listáról, amely azokat az országokat tartalmazza, ahol az emberi jogok helyzetének alakulása különös vizsgálatot igényel. Hozzátette: ezekben az államokban továbbra is megsértik az emberi jogokat.

A kubai demokratikus ellenzék három tagja háromnapos budapesti látogatásán már találkozott Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, Kóka János SZDSZ-elnökkel, Demszky Gábor főpolgármesterrel és csütörtökön fogadja őket Dávid Ibolya, az MDF elnöke is. Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője kedden sajtótájékoztatón bejelentette: a Fidesz politikusai, parlamenti képviselői személyes védnökséget vállalnak egy-egy kubai politikai fogoly felett; az első vállalást Orbán Viktor tette meg.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy a külügyi tárca támogatásával vendégül látja kubai ellenzékiek delegációját Budapesten. A látogatás 11 résztvevője olyan külföldön élő kubai, akik tevékenyen vesznek részt a kubai békés, demokratikus átmenet támogatásában. A magyarországi találkozók célja, hogy a kubaiak ismereteket szerezzenek a magyar, tárgyalásos átmenet folyamatáról, és ezen tapasztalatok kubai alkalmazhatóságáról.

Címkék: Belföld