Megvizsgálják a civil-támogatásokat

A kormány megbízta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (KEHI), hogy átfogó vizsgálat keretében ellenőrizze, minden szabályosan történt-e a civil szerveteknek, köztük az ifjúsági szervezeteknek kiutalt állami támogatások felhasználásakor 1998 és 2006 között - jelentette be Daróczi Dávid a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

A szóvivő hangsúlyozta: a kormány keményen fellép mindenkivel szemben, akinél bebizonyosodik, hogy visszaélést követ el a közpénzek elköltésekor. A döntés célja alapvetően a tájékozódás: a kormány tisztán szeretné látni, mik a tények a civil szervezeteknek folyósított állami támogatások ügyében. Az esetleges további lépésekről ennek fényében lehet majd dönteni.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal július közepéig ütemtervet készít, ebből derül majd ki, pontosan milyen iratokra van szükség és mikorra készülhet el az átfogó jelentés. Ha a vizsgálat alapján szükség lesz rá, kemény kézzel intézkedni is fog a kormány – szögezte le a kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva kitért arra: azt is a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja majd meg, hogy a Zuschlag János nevével fémjelzett alapítványok mely állami szervektől mennyi támogatást kaptak.

Címkék: Belföld