Fidesz: Gyurcsány a felsőoktatási törvényről is hazudott

A Fidesz szerint nem igaz, hogy a teljes felsőoktatás támogatja a felsőoktatási törvény hétfőn elfogadott módosítását – mondta a párt szóvivője szerdán Budapesten.

„Gyurcsány Ferenc arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy abban az utolsó törvénymódosítási részletben, amelyet a teljes magyar felsőoktatás az ő állítása szerint támogat, abban ott van a tandíj” – mondta Szijjártó Péter sajtótájékoztatón. Hozzátette: nem igaz, hogy a módosítást az egész felsőoktatás támogatja. Mint mondta, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) röviddel a miniszterelnök beszédét követően közleményben tudatta, hogy nem támogatja a törvény módosítását, a kormánypártok által benyújtott módosító javaslatok miatt.

A politikus szerint a hétfőn történtekből két következtetést lehet levonni. Egyrészt „Gyurcsány Ferenc ismételten hazudott napirend előtt felszólalásában, ráadásul fiatalokkal kapcsolatban hazudott”. A másik következtetés pedig az – mondta Szijjártó Péter –, hogy a kormányfő “a fiatalokkal kapcsolatban kimutatta foga fehérjét, világossá tette, hogy tudomást sem vesz a fiatalokról”.

A szóvivő szerint így volt ez 2006-ban is, hiszen Gyurcsány Ferenc akkor szintén nem vett tudomást a hallgatókról. Mint mondta, a választási kampányban az MSZP és az SZDSZ cáfolta, hogy be akarná vezetni a tandíjat, majd 100-150 ezer forintos tandíjat vezetett be a kormány a felsőoktatásban.

Szijjártó Péter kiemelte: a népszavazás a fiataloknak is lehetőséget biztosít arra, hogy elmondják véleményüket a tandíjról. A szóvivő elmondta: míg 2002-ben 165 ezer érettségizett fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, idén ez a szám 108 ezerre csökkent.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, amely változatlanul hagyta a képzési hozzájárulás fizetésével kapcsolatos passzusokat, ugyanakkor bővítette a hozzájárulás fizetése alól mentesülők körét.

Címkék: Belföld