Az SZDSZ nem támogatja Horn kitüntetését

A liberálisok következetesen képviselt álláspontja, hogy aktív politikus ne kapjon állami kitüntetést - közölte Horn Gábor, ügyvivő az MTI-vel hétfőn.

“Nagyon rossz gyakorlatnak tartanám, hogy ha elkezdenék az aktuális kormánypártok a saját gyakorló politikusaikat kitüntetni” – jegyezte meg a politkus. Hozzátette: erre hivatkozva, a kitüntetéseket előkészítő bizottság keddi ülésén azt fogja javasolni, hogy ne támogassák a volt miniszterelnök kitüntetését.


Az SZDSZ ügyvivője nem kívánta kommentálni, hogy Sólyom László köztársasági elnök aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését 1956-os tevékenysége miatt.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön levélben javasolta az államfőnek Horn Gyula kitüntetését 75. születésnapja alkalmából, külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.


Sólyom László sajtófőnöke közölte: az államfő Horn Gyula kitüntetésének ügyében megvárja az Alkotmánybíróságnak (Ab) a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését. Az ügyben döntés a jövő héten várható.

Címkék: Belföld