Szabadságnapi megemlékezést tartott a Fidesz és a KDNP

Elképzelni sem lehetett tizenhét évvel ezelőtt, hogy egy alkotmányos jogállamban embereket kifosztani és jogfosztani lehet - mondta Semjén Zsolt vasárnap a Somló-hegyi kilátónál rendezett Szabadság-napi megemlékezésen.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, parlamenti frakcióvezetője szerint a rendszerváltoztatás nem oldotta meg a tulajdon kérdését, sőt szerinte akkor kezdődtek azok a folyamatok, amelyek következtében “a tulajdont elvették a magyar nemzet nagy részétől”.

Mint mondta: akkoriban “veszett el” a mezőgazdasági feldolgozóipar, s azok kezébe került a nemzeti és állami vagyon, akik a Kádár-rendszerben létező privilégiumaikat átváltották gazdasági tőkére.

Szerinte a rendszerváltoztatáskor azt is gondoltuk, hogy “valamennyire enyhíteni fogja azt a tragédiát, ami Trianonban történt”. Szavai szerint azonban “egy második lelki Trianon következett, egy nemzetáruló ember és egy nemzetáruló kormány voltából”. A Gyurcsány-kormányra gondolok – tette hozzá.

Antall hitt a sajtószabadságban

Semjén Zsolt idézte Antall József 16 évvel korábbi, a Somló-hegyen elmondott szavait. Mint hangsúlyozta: az akkori miniszterelnök bízott a sajtószabadságban, s hitte, hogy a sajtó is rádöbben, hiteles szavakat, mondatokat igényel az ország.

“Nem sok jele van annak, hogy a jelenlegi kormány strómanjaként működő lakájmédia ezekre a szavakra rádöbbent volna” – mondta a politikus. A KDNP elnöke szerint 17 évvel ezelőtt nem gondoltuk, hogy “Fico Szlovákiájához hasonlóan Gyurcsány Magyarországa lesz az, amelyik rést üt az euroatlanti falon és beáll szekundálni Putyin elnöknek a befolyási területet szerző törekvéseihez”.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar miniszterelnök, “elárulva a nyugati szövetséget, az orosz expanziós törekvésekhez asszisztál”.

Kövér: agymosást hajt végre a sajtó

Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke a megemlékezésen felvetette: vajon szabadság-e az, amikor a nemzeti vagyon eltűnése felér egy háborús pusztítással, s amikor az adósságteher súlya nyomasztóbb, mint a második világháborút követő jóvátételé”? “S, vajon szabadság-e az, amelyben a tömegkommunikáció hatékonyabban mossa a felnövekvő generációk agyát, mint a pártállami agitációs propagandagépezet?” – tette fel a kérdést a politikus.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: “akkor lesz szabad ez az ország, ha a kis köreiben lélegezni képes”, mert szerinte most tüdőembóliás állapotban van.
A politikus szerint Trianonra nem gondolhatunk 2004. december 5-e, a kettős állampolgársággal kapcsolatos sikertelen népszavazás nélkül, és nem gondolhatunk a jövőben az 1956-os forradalom és szabadságharc október 23-ájára sem az elmúlt esztendő október 23-ája nélkül.

Címkék: Belföld