Lesz egyezség az egészségügyről

Július 1-jéig új mellékletekkel egészíti ki a koalíciós megállapodást az MSZP és az SZDSZ, a jövő héten minden vitatott kérdésben kompromisszumos javaslatokat tárgyalnak meg a pártok szakértői, így egy hét múlva alá lehet írni a keretmegállapodásokat. Jövő héten aláírják az egészségbiztosítás átalakításáról szóló egyezséget is.

Jövő hét végén az egészségbiztosítás átalakításáról szóló átfogó keretmegállapodást is alá lehet írni, a kormánypártok kompromisszumos javaslata egyesíti a szolidaritást és a versenyt – jelentette be Gyurcsány Ferenc és Kóka János.


“Ez egy olyan megoldás, ahol a két párt számára legfontosabb értékek egymás erősítve jelennek meg, azt hiszem, hogy a jövő héten mindketten megkapjuk a felhatalmazást” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke. Mint mondta, a javaslat szerint az egységes társadalombiztosítási keret fenntartása mellett jönnének létre versengő egészségbiztosítási pénztárak, ezekben kisebbségi részben (49 százalék) megjelenne a magántőke.

5-7 biztosító jöhet

Várhatóan 5-7 egészségbiztosítási pénztár alakulhat meg, és 6-12 hónapos átmeneti időszakban tehetnek ajánlatot valamennyi biztosítottnak, vagyis ebben az időszakban versenghetnének a betegekért. Ezt követően, egy-egy pénztárt, egy-egy a későbbiekben meghatározandó, pontos lehatárolású régióhoz rendelnének (sorsolással) – közölte. Hangsúlyozta: azok, akik nem választottak biztosítót, automatikusan a régiójukban működő pénztárhoz kerülnének.

Hozzátette, hogy rendkívül sok szakmai kérdést kell még egyeztetni, a jövő héten a két párt vezető testületei és szakértői elé kerül a kompromisszumos javaslat, ahol felhatalmazást kaphatnak a megállapodás megkötésére.

Kérdésre válaszolva elmondta: a törvényalkotás lezajlik a következő hat hónapban, az új törvény január 1-én hatályba léphet, ezt követően – még nem tudni mennyi időn belül – létrejöhetnek az egészségbiztosítási pénztárak.



Kóka János, az SZDSZ és Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke (Fotó: MTI)



2008-tól lesz verseny

A pénztárakba a magántulajdon bevonása és a verseny kezdete 2008-ban történhet, a teljes átalakulás befejezése 2008 vége, 2009 eleje – közölte. “Ez egy kiegyensúlyozott, mindkét párt által képviselhető, a betegek javát szolgáló álláspont” – fogalmazott Kóka János, az SZDSZ elnöke.

Véleménye szerint nagyon jelentős előrelépés a szocialisták oldaláról a közös kompromisszumos javaslat, hiszen megjelenik benne valamennyi olyan elem, a verseny, a szolidaritás, a magántőke szerepvállalása, amelyet a liberálisok az egészségügy rendbetétele érdekében rendkívül fontosnak láttak. Megjegyezte: a szabaddemokraták nem legyőzni, hanem meggyőzni akarták a szocialistákat egészségbiztosítási modelljavaslatukkal, hogy a verseny értéket hoz, jobb minőségű szolgáltatásokat teremthet.


Megszűnhet az OEP

Kérdésre válaszolva Kóka János azt mondta: a pénztárak régióhoz rendelése után az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra nem lesz szükség, hiszen azzal megkettőznék az állami bürokráciát. Gyurcsány Ferenc ehhez hozzátette, hogy van olyan országos szerepkör, ami megmarad. Példaként az egészségbiztosítási felügyeletet említette.

A jövő heti keretmegállapodás részeként döntenek arról is, hogy az egészségügy szolgáltatás oldalának finanszírozása, az alap és szakellátás fejlesztése, a szolgáltatási csomagok pontosabb megfogalmazása milyen menterendben menjen előre – mondta a kormányfő.


—-Minden kérdésben volt kompromisszumos javaslat—-


“Valamennyi kérdésben kompromisszumos javaslattal és megoldással állunk elő. A javaslatokról (a kormányzó pártok) saját frakciójukat, vezető testületeiket és a közvéleményt egyaránt tájékoztatni fogják ” – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke.

Kóka János, a szabaddemokraták elnöke hozzátette, a július 1-jén aláírandó megállapodás konkrét határidőket és felelősöket jelöl meg, a részletekről pedig június utolsó hetében tovább tárgyalnak. A liberális politikus elmondta, a tíz pontból álló megállapodás-tervezet egyebek mellett tartalmazza a növekedés, az igazságosság, a környezetvédelem és a kampányfinanszírozás kérdését.


A gazdaság és a környezetvédelem is hangsúlyos

Ezeket részletezve Kóka János kitért arra, hogy a növekedési csomagban rögzítik az adócentralizációt, a kis- és középvállalkozások, valamint a kutatás-fejlesztés támogatását; az igazságossági csomag az oktatásban meghozandó intézkedéseket, a nyugdíjrendszer és a szociális szolgáltatások átalakítását tartalmazza.

Emellett a környezetvédelmet mindkét párt stratégiai kérdésnek tekinti, közös javaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé a pártok kampányfinanszírozásáról, egyetértenek az egyház és állam szétválasztásában, valamint szakmai munkacsoportot alakítanak a múlt lezáratlan kérdéseinek tisztázása érdekében – sorolta.

Címkék: Belföld