Kihallgatták a megvert újságírót

A Nemzeti Nyomozóiroda átvette Kármán Irén ügyét. A pénteken brutálisan bántalmazott újságíró túl van a közvetlen életveszélyen. Az MDF az olaj-ügyek titkosításának feloldását követeli. A Fidesz azonnali vizsgálatot szorgalmaz az ügyben. Az MSZP szerint az ellenzék pártpolitikai célokra használja fel az esetet.

Befejezte Kármán Irén újságíró kihallgatását a Szent János Kórházban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette át – mondta Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese. Kármán Irén kihallgatását a BRFK munkatársai délelőtt 11 órakor kezdték meg, a kihallgatás több mint három órán át tartott. Mint elmondta, a teljes ügyet, így a kihallgatásról készült jegyzőkönyvet is átadták az NNI-nek.

“Tekintettel arra, hogy a sértett oknyomozó riportjainak témáiban korábban az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozó Iroda elődje folytatott nyomozást, ezért a további nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda haladéktalanul vegye át és minden törvényes eszközzel törekedjen az ügy mielőbbi megnyugtató megoldására” – idézi az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodájának vasárnapi közleménye Bencze József országos rendőrfőkapitány döntését.

A közlemény kitér arra is, hogy az országos rendőrfőkapitány értékelte “a vélhetően bántalmazott 40 éves budapesti nő sérelmére elkövetett” bűncselekmény nyomozását, és megállapította, hogy a BRFK jogszerűen és szakszerűen intézkedett.

Az ellenzék vizsgálatot követel

Az MDF egyúttal azt javasolja, hogy a vasárnapi koalíciós egyeztetésen a kormánypártok tárgyaljanak a pénteken brutálisan bántalmazott Kármán Irén újságíró ügyéről, aki az olajszőkítési ügyekben is nyomozott. Az MTI azon kérdésére, hogy vajon az újságíró megverése egyszerű bűncselekmény volt-e, vagy a politika is érintett az ügyben, Dávid Ibolya azt mondta: a politika annyiban érintett, hogy nem engedheti meg magának a nyolcvanöt évre szóló titkosítást.


A Fidesz azonnali, független, pártatlan és minden részletre kiterjedő vizsgálatot követel Kármán Irén újságíró megverésével kapcsolatban – mondta a párt szóvivője. Szijjártó Péter sajtótájékoztatón közölte: független, pártatlan és minden részletre, így a hatalom esetleges szerepére is kiterjedő vizsgálatot követel a Fidesz Kármán Irén megverésével kapcsolatban. A politikus felidézte, hogy az újságírónő az 1990-es évek közepének olajszőkítésével kapcsolatos ügyeket vizsgálta.

A Fidesz szóvivője úgy vélte, az állam lezüllesztésének lehetünk tanúi, a hatóságok mély válságban vannak, így képtelenek megvédeni a polgárokat, főként azokat, akik egyes csoportok vagy a hatalom számára kellemetlen dolgokkal foglalkoznak.


Az MSZP szerint pártpolitikai célra használják az esetet


Az MSZP szerint “szégyenletes, hogy a Fidesz vezetőinek még egy oknyomozó újságíró megverése kapcsán is csak az jár az eszükben, hogy hogyan üssenek egyet a kormánykoalíción; a módszer pedig, ahogyan a kommunikációs vezető teszi mindezt, sunyi és gyáva” – írta közleményében a párt frakcióvezető-helyettese.

Göndör István szerint Szijjártó Péter akkor lenne tisztességes, ha lapos célozgatások helyett bocsánatot kérne, mindenekelőtt az újságírótól, akinek tragédiáját pártpolitikai célokra próbálja felhasználni.


Gyurcsány is figyel


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte Bencze József országos rendőrfőkapitányt, hogy közvetlenül és személyesen kísérje figyelemmel a megvert újságíró ügyét – mondta újságíróknak vasárnap Daróczi Dávid kormányszóvivő. A kormányfő előzőleg tájékoztatást kért és kapott az ORFK vezetőjétől; Bencze József megígérte, hogy konkrét intézkedéseket tesz az ügyben – tette hozzá.

Daróczi Dávid elmondta azt is, hogy Gyurcsány Ferenc – aki a történtekkel kapcsolatosan megdöbbenésének adott hangot – mindenkit arra kér: hagyják, hogy a független igazságszolgáltatás tegye a dolgát.

Darócz Dávid a Fidesz vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra úgy reagált: a Fidesz nyitott kapukat dönget, amikor független vizsgálatot kér, hiszen a Magyar Köztársaság illetékes szervei már megtették a szükséges lépéseket; az érintett társszervezetek minden segítséget megadnak a rendőrségnek. Mint mondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal esetében ez azt jelenti, hogy a hivatal adatokat gyűjt, amelyeket átadnak a rendőrségnek, ha azokra szükségük van.


—-A miniszter szerint nem gyakorolhatnak nyomást—-


Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a Kármán Irén elleni támadás ügyében sem a politika, sem a közvélemény nem gyakorolhat nyomást a hatóságokra – nyilatkozta Takács Albert. “Összességében az a benyomásom, hogy ez nagyon súlyos, nagyon komoly ügynek látszik, s ennek megfelelően kell vele foglalkozni, engedni kell, hogy a nyomozóhatóságok a maguk objektív, tárgyilagos módján, szakmai szabályok szerint járjanak el. (…) Nem volna helyes, ha politikai nyilatkozatok, vagy a közvélemény nyomása ennek az ügynek olyan egészségtelen publicitást adna, ami a nyomozás érdekeit veszélyezteti” – fogalmazott Takács Albert.

Hozzátette: folyamatosan figyelemmel kíséri az ügyet, az országos rendőrfőkapitánytól folyamatosan tájékozódik. A miniszter hangsúlyozta: “az eddigi nyomozati cselekményeket a BRFK a jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak megfelelően maradéktalanul elvégezte”. Hozzátette: az ügynek vannak olyan múltba mutató szálai, amelyekben korábban nem a BRFK nyomozott, ezért a nyomozást vasárnap a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át.


Takács nem ígérheti a titkosítás feloldását

Takács Albert közölte: nem szakszerűségi kifogásokról van szó, hanem azokban az ügyekben, amelyekben az újságírónő dolgozott, ez a szerv, illetve annak elődje járt el. Ez indokolja a most meghozott döntést – mondta.

Az MDF felvetésére, miszerint az olajszőkítéssel kapcsolatos, 85 évre titkosított dokumentumokat fel kell oldani, Takács Albert azt mondta: ígérni a titkosítás feloldását nem lehet, ám át fogja tekinteni ezeket az iratokat, és azt követően hozza meg a megfelelő döntést. Közölte: a több mint tíz éves ügyhöz kapcsolódó iratok titkosítását annak idején a Belügyminisztérium végezte. A belügyminiszter döntéseinek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetőleg annak minisztere a jogutódja.


—-Az újságíró már jobban van—-


Túljutott a közvetlen életveszélyen Kármán Irén – mondta Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház orvos igazgatója. A Szent János Kórház baleseti sebészetének intenzív osztályán fekvő oknyomozó újságíró-filmest szombatra virradóra életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol azonnali életmentő műtétet hajtottak rajta végre, hogy elállítsák belső vérzését – mondta Nyulasi Tibor. Mint hozzátette, sikerült stabilizálni a beteg állapotát, de valószínűleg még hetekig kórházi ápolásra szorul.

Ferenczi Krisztina újságíró civil szolidaritási akciót hirdetett vasárnapra: délután négy órára a Szent János Kórház főbejáratához hívta azokat az újságírókat és civileket, akik – mint a szervező a távirati irodának elmondta – együttérzésüket szeretnék kifejezni a bántalmazott újságíróval.

Egyúttal nyomást akarnak gyakorolni az illetékes állami szervekre, hogy oldják fel Sándor István peranyagának 85 éves titkosítását. A “Papa” néven ismerté vált nyugállományú rendőrtiszt vezette az olaj- és a leszámolásos ügyek nyomozásának egy részét. Kármán Irént szombaton életveszélyes sérülésekkel szállították a Szent János Kórházba.



Kármán Irén egy 2006-os képen (Fotó: MTI)


Nem az első támadás ellene

Az újságíró vasárnap a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának nyilatkozva azt mondta: emlékszik arra, hol és hogyan támadták meg. Egy pesterzsébeti videotékából tartott hazafelé, amikor leütötték, majd autóba tuszkolták. Úgy emlékszik, hogy megtalálásáig körülbelül egy órát lehetett megkötözve a rakparton. Az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal is segíti a rendőrség munkáját.

Kármán Irén autóját tavaly novemberben feltörték és kiloptak belőle egy sporttáskát. A táskában voltak a Szemben a maffiával című könyv alapjául szolgáló peres iratok, valamint az ugyanerről a témáról forgatott film úgynevezett Beta-kazettája. A rendőrség akkor úgy minősítette az esetet, hogy egyszerű autófeltörés történt, a táska ellopása nincs összefüggésben annak tartalmával.


Egyesek nem nézték jó szemmel a kutatást

Sándor István, a “Papa” néven ismerté vált nyugállományú rendőrtiszt (ő vezette az olaj- és a leszámolásos ügyek nyomozásának egy részét) szombaton az esettel kapcsolatban azt mondta: Kármán Irén az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot tett a televízióban és internetes naplójában, amelyeket egyesek “nem néztek jó szemmel”. Hozzátette: ezen nyilatkozatokban Kármán Irén az 1990-es évek közepén történteket, az olajszőkítést és az ahhoz kapcsolódó bűnözői köröket emlegette.

Az újságíró idén februárban nyílt levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt az olaj-dossziék titkosításának feloldására.


A sajtószabadság elleni támadás


A sajtószabadság, az újságírói függetlenség és az igazságot kutató oknyomozó újságírás elleni támadásként értékeli Kármán Irén újságíró megverését a Magyar Rádió vezetése; a Közszolgálati Műsorkészítők Szakszervezete (KÖZszolga) megdöbbenéssel vegyes felháborodással értesült az újságíró bántalmazásáról.


“Nem szabad hagynunk, hogy egy ilyen aljas támadás elérje a célját és a sajtó és közélet megfélemlítéséhez vezessen!” – figyelmeztetett közleményében a közszolgálati rádió. Such György elnök és Kerényi György főszerkesztő úgy véli, hogy az újságíró szakma úgy adhat méltó választ a brutális támadásra, ha közösen folytatja és napirenden tartja a Kármán Irén által megkezdett témákat. Mint írták, a Magyar Rádió az elkövetkező időszakban hangsúlyosan kíván foglalkozni azokkal az ügyekkel, amelyek Kármán Irént oknyomozó munkája során foglalkoztatták, és a rádió csatlakozásra szólít fel minden magyar sajtóorgánumot.

A Magyar Televízió egyik érdekvédelmi szervezete, a KÖZszolga közleményében felidézi, hogy “néhány nappal ezelőtt a Magyar Nemzet munkatársára támadtak rá Miskolcon, nagy valószínűség szerint az olaszliszkai lincselésről írott riportjai miatt”. “Bízunk abban, hogy az igazságszolgáltatás mielőbb a végére jár ezeknek az ügyeknek, és a tettesek elnyerik méltó büntetésüket” – olvasható a Matúz Gábor elnök által jegyzett közleményben.

Címkék: Belföld