Hiller Horn Gyula kitüntetésére szólította fel az államfőt

Hiller István, az MSZP alelnöke azt kéri Sólyom László köztársasági elnöktől, vizsgálja felül Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésével kapcsolatos álláspontját. A köztársasági elnök hivatala szerint az ügyben új fejleményt csak az Alkotmánybíróság értelmezése jelenthet, amit értesülése szerint még a nyári szünet előtt meghoz a testület.

Azt kérjük az államfőtől, hogy Horn Gyula érdemeire való tekintettel írja alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatát a kitüntetésre – mondta Hiller István, aki szerint Horn Gyula a magyar politika egyik legismertebb és legelismertebb személyisége Európában, sokat tett a szabad Magyarország megteremtéséért és Európa újraegyesítéséért. Emlékeztetett rá, hogy Gyurcsány Ferenc Horn Gyula 75. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetésre javasolta a volt miniszterelnököt, a köztársasági elnök azonban a kitüntetést aggályosnak tartja.

Hiller István elmondta: szinte nincsen olyan európai uniós állam, amely köszönetét és háláját ne fejezte volna ki Horn Gyulának. Olyan kitüntetések birtokosa, amelyeket valóban csak a legjelentősebb politikusok nyernek el. Példaként említette a németországi Nagy Károly-díjat, amelyet Horn Gyula mellett megkapott Tony Blair brit miniszterelnök, Francois Mitterand volt francia államfő és I. János Károly spanyol király.

Kumin Ferenc a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője megismételte, hogy továbbra is a köztársasági elnök eddigi nyilatkozatai érvényesek: Sólyom László megvárja az Alkotmánybíróság kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését, illetve a volt miniszterelnök 1956-os tevékenysége, valamint erről mostanáig fenntartott nézete miatt aggályosnak tartja, hogy Horn Gyulát kitüntessék.

Címkék: Belföld