Századvég: minden kérdésben a Fidesszel népszavaznánk

A Századvég közvélemény-kutatása szerint ha most tartanák a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazást, mind a hat kérdésben az "igenek" lennének többségben. A részvétel az adatok szerint elégséges lenne az érvényességhez, annak ellenére, hogy a megkérdezettek negyede nem is tudta, miről van szó.

A Századvég és a Forsense közös kutatásából kiderül: a megkérdezettek 76 százaléka hallott arról, hogy a Fidesz és a KDNP népszavazást kezdeményezett egyes, a kormányzat által kezdeményezett reformokat érintő kérdésekben. 24 százalék ugyanakkor teljesen tájékozatlan volt a kérdésben, további 22 százalék pedig bár hallott róla, de egyetlen témát sem tudott magától megnevezni a népszavazás tervezett kérdései közül.

Az OVB és az AB határozatai közötti eltérések az adatok szerint leginkább csak összezavarta a válaszadókat. A várhatóan népszavazásra kerülő kérdések között is a vizitdíjat említették a legtöbben (34 százalék), másodikként a tandíjat (23) százalék.

Egyetértenek a kérdésekkel

Az adatok szerint a Fidesz által feltenni kívánt hat kérdés mindegyikére igennel válaszolna a megkérdezettek több mint fele. A kórházi napidíjak eltörlésének kérdésében a legnagyobb arányú az egyetértés (74 százalék teljesen, 11 százalék inkább egyetért), a gyógyszerek kizárólagos gyógyszertári értékesítésénél pedig a legkisebb: ebben az esetben 53 százalék teljesen, 14 százalék inkább egyetért.


Még az MSZP-szavazók többsége is teljes mértékben egyetért a kórházi napidíj, a föld-elővásárlási jog, valamint a kórház privatizáció témakörében a Fidesz által feltenni kívánt kérdésekben megfogalmazottakkal, de a másik három esetben is többen vannak az egyetértők, mint az elutasítók.


Érvényes és eredményes lenne

Nagy kérdés, hogy eredményes lenne-e egy olyan népszavazás, ahol ezeket a kérdéseket szándékozzák feltenni. A megkérdezettek 66 százaléka biztosan elmenne egy ilyen
népszavazásra a saját állítása szerint, azaz itt egy feltételezett parlamenti választáshoz képest is magasabb a jelzett részvételi hajlandóság. Így valószínűsíthető, hogy érvényes és eredményes lenne a szavazás, ha most rendeznék.

Címkék: Belföld