Péntek este is lesz vihar

A csütörtök estéhez képest kisebb számban fordul elő heves zivatar, azonban az OMSZ tájékoztatása szerint egy-egy intenzív felhőszakadás környezetében óránként 100 kilométeres szélrohamra és jégesőre is lehet számítani. Csütörtök éjszaka a legtöbb segélykérés az ország észak-nyugati megyéiből és a fővárosból érkezett a tűzoltókhoz, egy ember súlyosan megsérült.

Pénteken az esti óráktól ismételten egy hidegfront éri el térségünket, amelynek hatására többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására. Késő délután eleinte a Dunántúlon, majd az esti, késő esti óráktól már a keleti országrészben is szórványosan várható viharos (70 km/h fölötti) széllel kísért zivatar – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Néhol azonban az óránként 100 kilométert is meghaladó szélrohammal, nagy méretű (2 centiméteres átmérő fölötti) jéggel és rövid idő alatt 30-50 milliméter csapadékkal heves zivatarra is számítani lehet. Az éjszaka második felében keleten is megszűnnek a zivatarok.

Szombaton délután helyenként ismét várható viharos (60 km/h fölötti) széllel, néhol jéggel kísért zivatar.


Fákat döntött ki a vihar (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA!


Tombolt a vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint a gyors mozgású hidegfront csütörtök este, 18 óra körül északnyugat felől érte el az országot. A legerősebb széllökések többfelé 80-100 km/óra között voltak, a maximális széllökést, 102 km/órát Kabhegyen mérték.

A hidegfront a fővárosra 20 óra körül csapott le, itt a legnagyobb széllökés 101 km/óra volt. A lehullott maximális csapadékmennyiség 24.9 milliméter volt Nagyhideghegyen, nem hivatalos jelentések szerint helyenként 1-2 centiméteres jégdarabok hullottak. A front a délnyugati országrészt elkerülte.

A faágak okoztak sérüléseket

A legtöbb segélykérés és riasztás az ország észak-nyugati megyéiből és Budapesten futott be a tűzoltókhoz, akiknek főként fakidőlések, leszakadt ágak, villámcsapás okozta tüzekhez kellett kivonulniuk – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Dobson Tibor szavai szerint a nagy erejű, intenzív vihar „gyorsan jött, és gyorsan ment”.

A csütörtök esti viharban egy ember sérült meg súlyosan, amikor egy fa dőlt rá. A fővárosban hatan sérültek meg könnyebben leszakadt faágak, tetőről lezuhanó cserép, illetve üvegszilánkok miatt.

A XI. kerületben a leszakadt ágak parkoló autókban okoztak sérüléseket, a XII. kerületi Zugligeti útnál egy idősek otthonához riasztották a tűzoltókat fakidőlés miatt, a XVIII. kerületben pedig felsővezetékre dőlt rá a fa – sorolta a szóvivő. Hozzátette: az okozott károk helyreállításán a tűzoltók már dolgoznak.

Címkék: Belföld: Mozaik