SZDSZ: aggályos az ombudsman szavazás elhalasztása

Az SZDSZ aggályosnak tartja a Házbizottság döntését, amely alapján az Országgyűlés csak ősszel szavaz Szabó Máté ombudsmanjelöltről - mondta Gusztos Péter, a liberális párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön az MTI-nek.

“Az SZDSZ is osztja a parlamenti frakciók aggályait Sólyom László köztársasági elnök jelölési eljárásával kapcsolatban, ezzel együtt a párt súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a Fidesz kezdeményezése nyomán előálló helyzetben hónapokig betöltetlen lesz az ombudsmani hivatal” – fogalmazott Gusztos Péter.

A politikus tájékoztatása szerint a Házbizottság csütörtöki ülésén a Fidesz kezdeményezte a szavazás elhalasztását Szabó Máté ombudsmanjelöltről, és ezt a KDNP és a szocialisták támogatták. A liberális képviselő emlékeztetett arra, hogy július 1-jén lejár az állampolgári jogok országgyűlési biztosának mandátuma, és utódját leghamarabb szeptember közepén vagy a hónap második felében választhatja meg az Országgyűlés.

Furcsa ez a kezdeményezést attól a Fidesztől, amelyik alkotmányos válságot emleget, az emberi jogok harcos védelmezőjeként tünteti fel magát, most pedig maga járul hozzá ahhoz, hogy az emberi jogok érvényesülése szempontjából egy ilyen fontos intézmény betöltetlenül maradjon – közölte a liberális politikus.

Gusztos Péter szerint a nagyobbik ellenzéki pártnak fontosabb volt “valamiféle revansot” venni a köztársasági elnökön, mintsem hogy legyen ombudsmanja a Magyar Köztársaságnak. Visszásnak tartotta azt az érvelést, hogy nem volt alkalmuk megismerni a jelöltet, mert – emlékeztetett Gusztos Péter – a Fidesz frakcióvezetője egy évtizede közvetlen kollégája Szabó Máté ombudsmanjelöltnek, akit nem volt idejük megismerni.

Szili Katalin házelnök a házbizottság csütörtöki ülését követően jelentette be, hogy Szabó Máté ombudsmanjelöltről nem jövő hétfőn, hanem csak ősszel szavaz a Ház. A döntés hátteréről azt mondta: a frakciók többségi véleménye szerint hosszabb megfontolásra és több ismeretre van szükség a jelölttel kapcsolatban.

Sólyom László köztársasági elnök kedden közölte a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, hogy Szabó Máté jogász-politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politológiai Intézetének igazgatóját jelöli ombudsmannak. Az Országgyűlés az államfő előző jelöltjét, Majtényi Lászlót nem szavazta meg.

Címkék: Belföld