Sólyom új jelöltje sem tetszik a pártoknak?

Az MSZP és a Fidesz kívánságára hétfő helyett csak ősszel szavaz az Országgyűlés az új ombudsmanjelöltről, a két pártnak ugyanis nem volt elég egy hét, hogy áttanulmányozzák eddigi munkásságát. Sólyom László rendkívül csalódott, de még bízik Szabó Máté megválasztásában. Addig is Péterfalvi Attila helyettesíti az állampolgári jogok országgyűlési biztosát.

Sólyom László bejelentése után még minden párt úgy nyilatkozott, hogy akár jövő hétfőn szavazhatnak Szabó Máté ombudsmani kinevezéséről. Két nap múlva viszont úgy döntött az MSZP, a KDNP és a Fidesz, hogy hosszabb időre van szükségük, hogy eldöntsék, alkalmas-e a posztra Szabó Máté.

Titkolózik a Fidesz

A csütörtöki házbizottsági ülésen a FigyelőNet információi szerint a Fidesz kezdeményezte a szavazás elhalasztását, és ezt az MSZP és a KDNP is támogatta. Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője nem kívánta elmondani lapunknak, hogy milyen indokok hangoztak el az ülésen. Mint mondta, egyhangúlag döntöttek az őszi időpont mellett, egyedül az SZDSZ képviselőjének voltak fenntartásai, de végül ő is tudomásul vette a változást. „Ha mégsem fogadták volna el a szavazás elhalasztását, akkor a hétfői frakcióülésen kialakítottuk volna álláspontunk Szabó Mátéval kapcsolatban” – mondta Répássy hozzátéve, hogy így azonban elmarad a frakcióülés.

„Különösen visszás az érvelés attól a Fidesztől, amelyik önmagát az igazmondás pártjának tartja, hiszen Navracsics Tibor egy évtizede közvetlen kollégája Szabó Máténak” – jelentette ki lapunknak Gusztos Péter. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint bár pártja is osztja a parlamenti frakciók aggályait Sólyom László köztársasági elnök jelölési eljárásával kapcsolatban, ezzel együtt a súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a Fidesz kezdeményezése nyomán előálló helyzetben hónapokig betöltetlen lesz az ombudsmani hivatal.

A FigyelőNet az MSZP-t is megkereste az ügyben, de Göndör István eddig elérhetetlennek bizonyult.

Pártatlan-e Szabó?

Akárcsak Majtényi László esetében, az új jelölt bemutatásánál az államfő Szabó Máté pártatlanságát emelte ki. Mint Sólyom elmondta, jelöltje a politikában szinte teljesen ismeretlen, szakmai tekintélye és munkássága alapján pedig alkalmasnak tartja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.

Információink szerint azonban jelenleg mindkét nagy párt azt vizsgálja, hogy van-e kapcsolata, kötődése az új jelöltnek az ellenfélhez. Az MSZP azon tűnődik, hogy a jelöltnek vannak-e fideszes kötődései, míg a legnagyobb ellenzéki párt Szabó Máté esetleges szocialista kapcsolatait vizsgálja.

Szabó Máté egyébként könnyen elődje sorsára juthat, a Fidesz ugyanis azért nem szavazta meg Majtényit, mert szerintük liberális jogfelfogást követ. Szabó pedig az őszi zavargásokról írt tanulmányában a Fidesz felelősségét is felvetette. A forró ősz 2006-ban Budapesten című cikkében úgy fogalmazott, hogy a Fidesz 2002 óta veszélyes érzelmi túlsúllyal politizál, és populizmussal próbál a kormányra jutni. Ezzel szemben kiegyensúlyozottnak látja az MSZP politikáját, és komolyan megdícséri az MDF-et.

Csalódott Sólyom

„A köztársasági elnök csalódott és sajnálja, hogy elhalasztották az ombudsman megválasztását” – tudatta a FigyelőNettel Sólyom László sajtófőnöke. Wéber Ferenc elmondta, az államfő azért állított ilyen gyorsan egy új jelöltet, hogy az Országgyűlés még a nyári szünet előtt határozni tudjon, és így ne maradjon hónapokig betöltetlenül egy ilyen fontos poszt. „Arra, hogy a frakcióknak hosszabb idő kell a jelölt személyiségének tanulmányozására csak azt tudom mondani, hogy a bizottsági meghallgatása során is kaptak volna lehetőséget a pártok Szabó megismerésére” – tette hozzá Wéber.

A szabályok értelmében az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a legrégebben hivatalban lévő ombudsman helyettesítheti. Így Péterfalvi Attila tölti be nyáron ezt a posztot.

Címkék: Belföld