Jégeső, zivatar várható

A kánikulát csütörtök délután és este viharos széllökések, jégeső és felhőszakadás válthatja fel -figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Elsősorban a Dunántúlon, esetleg északkeleten lehet rossz időre számítani.

A kora esti órákig főként a Dunántúlon, illetve északon intenzív zivatarok is kialakulhatnak. Kora estétől nyugat felől intenzív vagy heves zivatarok várhatóak, amelyek fokozatosan kelet felé helyeződve várhatóan a péntek kora hajnali órákban hagyják el keleti határainkat.


Érkezik a hidegfront


Csütörtök délután és este több helyen intenzív, vagy heves zivatar is kialakulhat. Ezek környezetében viharos széllökések (80-110 km/h), jégeső, illetve felhőszakadás is kialakulhat. Este a Kisalföldön és a közép-dunántúli régióban az északnyugatira forduló szelet zivataroktól függetlenül is kísérhetik viharos széllökések.


Pénteken a délutáni óráktól nyugaton már kialakulhat helyenként zivatar főként a Dunántúlon. Várhatóan az esti, késő esti óráktól ismételten egy hidegfront éri el térségünket, amelynek hatására szórványosan számíthatunk zivatarok kialakulására. Intenzív vagy heves zivatar a csütörtökinél kisebb számban valószínű, azonban egy-egy heves zivatar környezetében felhőszakadás és jégeső kialakulására is van esély.

Nem nőtt a riasztások száma


Szerdához viszonyítva nem riasztották többször a mentőket a kánikula miatt csütörtökön – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál emlékeztetett arra, hogy szerdán egy átlagos naphoz viszonyítva 20 százalékkal növekedett a riasztások száma. Noha még nincs vége a napnak, csütörtökön várhatóan ez az arány 15 százalékra csökken – fűzte hozzá.


Úgy tűnik, az emberek hallgatnak a szakemberek tanácsára: árnyékba húzódnak, több folyadékot fogyasztanak, szellős ruhát viselnek – mutatott rá.



Hûtött italokat osztottak a rendõrök a kánikulában Szegeden. (fotó: MTI)


Budapesten megdőlt a melegrekord: 35,7 Celsius-fokot mértek, úgy tűnik azonban, az országos melegrekord nem dől meg csütörtökön – közölték az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) tájékoztatása szerint a kánikula ellenére jelenleg nem kell szmogriadóval számolni, pedig a nyári melegben általában romlik a levegő minősége.


—-Ítéletidő Németországban—-


Két halálos áldozatot követelt az ítéletidő csütörtökön Németország déli részén. A frankfurti repülőtéren 23 felszállást és öt leszállást törölni kellett. Németországban villám csapott több lakóházba és istállóba. Hessenben és Baden-Württembergben sok pincét elöntött a víz.


A svájci Schwyz kantonban szerdán késő este tört ki olyan heves vihar, amilyet évtizedek óta nem tapasztaltak. Mintegy ötszáz káreset történt, egy személy súlyosan megsérült.


Ausztria nyugati felében, Tirol és Salzburg tartományban, valamint Stájerországban szintén nagy mennyiségű csapadék hullott, a víz pincéket és utcákat öntött el, több helyütt sárlavina zúdult az útra, eltorlaszolva azt. A stájerországi Murauban 3-5 centiméternyi, a tartomány keleti részén fekvő Weiz körzetében még ennél is több jég esett.



Turisták szaladnak menedéket keresve a szakadó esõ elõl Berlinben. (fotó: MTI/EPA)


A jég súlyos károkat okozott a mezőgazdaságnak Salzburg tartományban is. Unterlungau körzetéből sárlavinákról érkeztek beszámolók, több patak kilépett a medréből. Az L111 jelzésű utat Viehofen községnél háromezer négyzetméteren sár és kavics borította. Tirol egyes részeit is jégverés sújtotta csütörtökön. A déli órákban földomlás miatt le kellett zárni a Brenner-főutat Gries és Steinach között. Az autósok csak a főútvonallal párhuzamosan futó – fizetős – autópályán tudtak továbbhaladni.


Halálos kánikula Romániában


Orvosi jelentések szerint már tizenkilenc emberéletet követelt az utóbbi napok rekordot döntő kánikulája, és az előrejelzések szerint az ország számos területén veszélybe került a víz- és áramellátás. Az ország déli, délkeleti és délnyugati megyéit gyakorlatilag katasztrófa sújtotta körzetnek nyilvánították. Vrancea megyében például már korlátozták a vízhasználatot, Gorjban 215 szökőkút száradt ki, Doljban és Bukarestben rendkívül magas azoknak a száma, akik a nagy meleg miatt lettek rosszul. A legtöbb halálesetet a fővárosból jelentették.


Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter a lakosság megóvása érdekében a készenlétben lévő mentősök számának növelésére, az egészségügyi személyzet munkaidejének meghosszabbítására utasította a megyei közegészségügyi igazgatóságokat. A romániai sajtó idézte az áramellátó vállalatok vezetőit, akik szerint veszélybe kerülhet az ország áramellátása is.

Címkék: Belföld