Nem lesz repülővágány a 2-es vonalán

A 4-es metró Fővám téri állomásának építése miattjúnius 25-től két önálló szakaszra bomlik a 2-es villamos pályája – közölte a BKV Zrt.

A Fővám téri állomás építésének következő szakasza keresztezi a 2-es villamos vonalát, ezért a szerelvények ezen a szakaszon nem közlekedhetnek. A lezárt szakaszt villamospótló buszokkal váltják ki. A villamos pályája két önálló szakaszra bomlik: a Jászai Mari tértől a Havas utcáig, a Czuczor utcától a Közvágóhídig.

A két ideiglenes végállomást június 23. és 25. között építik ki, ez idő alatt a 2-es villamos teljes szakaszán pótló buszok járnak. Június 25-tól a Március 15. tér és a Boráros tér között 2V jelzésű villamospótló buszok szállítják az utasokat.

Az eredeti tervek szerint a villamost úgynevezett repülővágányra helyezték volna át, azaz ideiglenes vágányokat fektettek volna le az alsó rakparton. A szakemberek azonban olyan akadályokba ütköztek, amelyek rendkívül kockázatossá és költségessé tették volna a repülővágányok használatát – fogalmaz a közlemény.

Az egyik ilyen probléma például, hogy a Szabadság híd felújítása során az állványzat és a villamos nem fért volna el. További kockázat volt egy esetleges dunai árvíz is, amely megbénította volna a villamos közlekedését és emiatt lassította volna az építkezést is.

Címkék: Belföld