Irtják a szúnyogokat a Balatonon

Elkezdődött a szúnyogirtás a Balatonon, szerdán kora este szálltak fel az első gépek a Siófok-Kiliti repülőtérről.

Az ezt követő két napon kora reggel és az esti órákban végzik a vegyszeres irtást a part menti 150-300 méteres sávban a Balatonon körül – közölte Gáspár János, a munkával megbízott Corax -Bioner Zrt. munkatársa. szerint.

Mint elmondta, a tavalyihoz képest egy hónappal később kezdték el a repülőgépekről történő szórást, az idén most először permeteznek. A védekezést a Balatoni Szövetség által megrendelt időpontokban, a hetente elvégzett óránkénti csípésszámmérés alapján megismételik. Szúnyogirtást 43 tóparti önkormányzat kérésére 5.640 hektáron végeznek a szezonban – közölte a szakember.

A vegyszeres irtás a már kifejlett szúnyogokra hat, ennél hatásosabb lenne a lárvákat elpusztító biológiai védekezés, továbbá az, ha az „utánpótlást nevelő” háttérterületeket is mentesítenék – mondta Gáspár János. A korábban külföldről behozott alapanyag miatt jelentős többletkiadást igénylő biológiai védekezés ma már megvalósítható lenne, ugyanis egy magyar fejlesztésnek köszönhetően jóval olcsóbban lehet beszerezni a szert.

Az ár tehát már az idén sem lenne akadály, ám ez a módszer csak akkor hatásos, ha közvetlenül a lárvatelepek fölött szórják ki a szert, amihez pontos térképre volna szükség, ilyen azonban még nem készült a Balatont körülvevő külterületekről – közölte.

Címkék: Belföld