Van már MSZP-s egészségügyi modell

Elkészült a szocialisták javaslatcsomagja az egészségügyi modellről: az OEP-et megerősítenék, és csak egy átmeneti fázis után tennék lehetővé a több-biztosítós rendszer bevezetését – írja a Népszabadság.

Az MSZP vezetői hétfőn átadták a szabad demokratáknak a biztosítói modellváltással kapcsolatos, részletesen kidolgozott elgondolásukat, amelyet a keddi koalíciós egyeztetésen fognak megtárgyalni.

Nem versenyképes?

A lap által megkérdezett liberálisok az anyag első olvasata után azt állították azonban, hogy nincs semmi új a javaslatban, így nincs rá okuk, hogy ellépjenek a saját modelljük mellől. A terjedelmes, nyolc melléklettel kiegészített részletes koncepció azt javasolja a kormánynak, hogy az egészségbiztosító zártkörű részvénytársasággá alakítása mellett kapjon jogosítványokat a finanszírozási szabályok kialakítására, és legyen szabadsága annak eldöntésére, hogy például melyik kórházzal szerződik, melyikkel nem.

A koncepció szerint átlátható, világos kritériumrendszer határozná meg, hogy a közpénzből milyen szolgáltatásokra futja, és az új technológiák közül melyikhez járhat támogatás. A járulékok nagyságát, az állam által vállalt kötelezettség mértékét (gyerekek, öregek ellátására) 3-5 évre előre kellene meghatározniuk a politikusoknak, ahogy azt is vállalniuk kellene, hogy csak akkor tesznek kötelezővé új ellátást, ha az árát is hozzáteszik. Az OEP átalakításának sarkalatos feltétele – az anyag szerint – az alap pénzügyi egyensúlyának megteremtése.

A „B”-terv

Az erős Nemzeti Egészségbiztosító megteremtése mellett a területi ellátásszervezőkre bíznák a szolgáltatások működtetését. Erre két intézményt is javasolnak a szocialista szakértők: a szolgáltatók és fenntartók által kiválasztott profitorientált ellátásszervezőt, illetve a Nemzeti Egészségbiztosító divíziójaként működő megyei egészségpénztárakat.

A B változat szerint az egészségpénztár területi egységei az ellátottak száma alapján számított pénzből gazdálkodnának, a menedzsment felelőssége lenne, hogy az adott keretből a lehető leghatékonyabb ellátást nyújtsák a területükön élőknek. Ha ezt nem tudják megoldani – szemben a mostani rendszerrel -, nem számíthatnak a központ segítségére. A szocialista szakértők szerint a modelljük mindkét változata elvezethet néhány éven belül az SZDSZ által szorgalmazott versengő biztosítós modellhez, amihez biztonságos átmenetet garantál.

Címkék: Belföld