Szilvásy: nem volt NBH-fedőszerv az alapítvány

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az Egymásért Egy-Másért Alapítvány közötti kapcsolat kivizsgálása során egyértelművé vált, hogy nem volt az NBH fedőszerve az alapítvány - jelentette ki Szilvásy György miután tájékoztatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát.

A kancelláriaminiszter elmondása szerint a hivatal vezetése és az alapítvány vezetői között volt személyes kapcsolat, de a hivatal vezetői nem követtek el törvénytelenséget, és nem próbálták meg megakadályozni az alapítvánnyal szembeni büntetőeljárást.

Hozzátette, hogy a vizsgálati jelentés alapján feltételezhető, hogy az alapítvány politikai kapcsolatépítésre törekedett, ezek között megemlíthető a testvéreivel összefüggő információ, a kórháztámogatás és a grafológusi megbízás, de ez nem járt sikerrel.


A miniszter közölte: a vizsgálati jelentés alapján arra a következtetésre jutottam, hogy meg kell változtatni azt az 1997-es tárca nélküli miniszteri rendeletet, amely alapján ma csupán tudomásul veszik a nemzetbiztonsági dolgozók részvételét kuratóriumokban, gazdasági társaságokban.


“Nem tartom helyesnek ezt a gyakorlatot, meg fogom változtatni, hogy csak utólagos bejelentési kötelezettsége legyen a dolgozóknak, s azt tulajdonképpen csak tudomásul kell venni, nem pedig engedélyezni” – jelentette ki. A miniszter emlékeztetett rá: a testülettel megosztotta ezen tények mögött álló információkat, de ezek többsége államtitok, ezért erről többet nem mondhat.


Szilvásy György azért rendelte el az alapítvány és az NBH kapcsolatának kivizsgálást, mert az elsődleges tájékozódás alapján ellentmondásos információkat kapott az NBH-tól. A részletes vizsgálat – amelyet a Nemzetbiztonsági Iroda végzett – a múlt héten zárult.

Címkék: Belföld