Milliókat fizetünk a holland miniszter tanácsaiért

30 ezer eurót, azaz 7,5 millió forintot kap a volt holland egészségügyi miniszter, hogy egy hónapon keresztül tanácsaival segítse a magyar egészségbiztosítási reformot. Kedd este egyébként Gyurcsány Ferenc és Kóka János a több-biztosítós modellről egyeztet.

Hans Hoogervorst volt holland egészségügyi miniszter havi 30 ezer euróért – mintegy 7,5 millió forintért – segíti a magyar egészségbiztosítás reformfolyamatát – adta hírül a Dutch News holland internetes hírportál.

Ezt az értesülést egyébként az Államreform Bizottság titkárságán is megerősítették az MTI-nek, mint mondták, Hans Hoogervorst magyarországi tartózkodása május középétől június közepéig tart, és a szakember tanácsokat ad az egészségügyi reformmal kapcsolatban az Egészségügyi Minisztériumnak és az Államreform Bizottságnak. A titkárságon egyébként azt is közölték, hogy ez az összeg a tanácsadói díjon kívül tartalmazza a szakember itt-tartózkodásának – szállás, étkezés, utazás – költségeit is.

Legfelsőbb szintű egyeztetés

A FigyelőNet információi szerint kedd este egyébként Gyurcsány Ferenc és Kóka János egyeztet az egészségügyi biztosítási rendszer átalakításáról. Hétfőn ugyanis a szocialisták is előálltak biztosítási reformjavaslatukkal, mely többéves átmenetet biztosítana a jelenlegi és a liberális vegyes modell között. Az elképzelés szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat zártkörű részvénytársasággá alakítanák, emellett pedig jogosítványokat kapna a finanszírozási szabályok kialakítására, illetve szabadon dönthetne, melyik kórházzal szerződik, melyikkel nem.

Az MSZP tervezetét a liberálisok hétfőn délután kapták kézhez, a hónap végéig viszont le szeretnék zárni a biztosítási reformot. A szabad demokrata frakció hétvégi ülésén megállapította, hogy jelentősen lelassultak a reformfolyamatok, és – ahogy Horn Gábor vasárnap fogalmazott – szinte nincs olyan kérdés, amelyben ne lennének megoldhatatlannak látszó konfliktusok a koalíciós partnerek között, ezért forgatókönyvet készítenek arról, mire van szükség a reformok folytatásához.

Mikola vizitdíjban számol

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere elfogadhatatlannak tartja, hogy a volt holland egészségügyi miniszter 7,5 millióért, “25 ezernyi vizitdíjból” ad tanácsokat Horváth Ágnes tárcavezetőnek a több-biztosítós rendszer bevezetéséről, miközben a kórházak néhány tízezer vagy százezer forintos műtéteket nem tudnak elvégezni. Szerinte ehelyett “magyar fejjel” kellene gondolkodni, vagyis a magyar szakmai szervezeteket kellene megkérdezni.

A Fidesz szakpolitikusa egyébként ismét a több-biztosítós rendszer bevezetése ellen érvelt kedden, aki szerint újra a “nyilvánosság kizárásával folynak a mutyik”. Mint mondta, nem bíznak a szocialistákban, mert eddig minden egészségügyi törvényt megszavaztak, és nem hisznek abban, hogy az MSZP meg tudja akadályozni azt a zsarolást, amit Horváth Ágnes vezetésével az SZDSZ folytat.

Hangsúlyozta: a több-biztosítós rendszer családok és a vállalkozások tömegeit viheti csődbe, hiszen az ellátásért fizetni kell, aki pedig nem tud, az hitelt vesz fel, így mire meggyógyul, elmegy a háza vagy a vállalkozása. A szegények sorsa megpecsételődik, a várólisták végtelenségig nőnek, a biztosítási díjakat pedig folyamatosan emelik majd – sorolta a rendszer bevezetésének következményeit.

Címkék: Belföld