Markó: nem Trianon a nemzeti összetartozás napja

Jó kezdeményezésnek tartja a nemzeti összetartozás napjáról szóló esetleges törvényjavaslat ötletét Markó Béla, aki ugyanakkor kételkedik abban, hogy éppen a Trianon-évfordulót kell ilyen nappá nyilvánítani.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, hogy hétfőn Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette: a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának emlékére június 4. legyen a nemzeti összetartozás napja.

Mivel az RMDSZ-en belül még nem foglalkoztak e témával, így Markó Béla személyes véleményeként elmondta: a nemzeti összetartozás érzését valóban különböző eszközökkel kell erősíteni. Ehhez az is hozzájárulhat, ha ennek az ügynek lenne egy „napja”. Ilyen értelemben tehát ez jó kezdeményezés – mondta az RMDSZ elnöke.

„Nagyon erős kételyeim vannak viszont azzal kapcsolatosan, hogy éppen Trianon évfordulóját kell-e a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítani, hiszen ez számunkra gyásznap” – tette hozzá.

Címkék: Belföld