Egymásért-ügy: egyre kétesebb helyzetben az NBH

Igazolja a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának (NBI) az Egymásért Egy-másért Alapítvány ügyében lefolytatott vizsgálata, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megpróbálta befolyásolni a botrány kirobbanása előtt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) eljárását – írja a Magyar Nemzet.

A lap értesülései szerint többek között a milliárdos áfacsalási és csempészeti ügybe keveredő alapítvány ügyének kipattanása miatt kellett Galambos Lajosnak lemondania az NBH irányításáról. Az sem véletlen, ezek után éppen a VPOP-s Bencze Józsefet nevezték ki országos rendőrfőkapitánynak.

A napokban elkészült rövid jelentés szerint – melyet szerdán ismertetnek a parlament nemzetbiztonsági bizottságában – ugyan az Egymásért Egy-másért Alapítvány nem az NBH fedőcégeként működött, bizonyos esetekben titkosszolgálati akciók fedésére is használhatták a volt főigazgató tudtával és beleegyezésével. Az Egymásért köré ugyanis vélhetőleg kiterjedt bűnözői hálózat szövődött, amelynek tagjait próbálták beazonosítani. Erről azonban kezdetben nem tudott a vám- és pénzügyőrség, amely súlyos adócsalás és csempészés gyanújával csapott le az alapítványra és annak elnökére.

Az NBI jelentése mindenesetre megállapítja, hogy szigorítani kell azt a belső szabályozást, amely alapján az NBH munkatársai szerepet vállalhatnak közhasznú alapítványok kuratóriumában. Nem véletlen, hogy az ügyben érintett kör az ellene elindult nyomozás leállításában bízott. Ennek érdekében megpróbálhatták megkörnyékezni a velük kapcsolatban álló nemzetbiztonságiakat és feltehetőleg testvérei, Szilvásy Péter és István behálózásával a kancelláriaminisztert is.


Az alapítvány bízott a VPOP korábbi rendészeti főigazgatójában, Bencze Józsefben is, hiszen egykor ő is belügyes volt. Benczét azonban a múltja inkább a Horn-kormányhoz kapcsolja, hiszen ennek a kabinetnek volt kormány-főtanácsadója – írja a Magyar Nemzet.

Címkék: Belföld