Bizottság vizsgálja az NBH és az Egymásért kapcsolatát

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség szerint szükséges és indokolt vizsgálóbizottság létrehozása, hogy kivizsgálják a Nemzetbiztonsági Hivatal és az Egymásért Egy-Másért Alapítvány közötti kapcsolatot.

Simicskó István (KDNP) és Demeter Ervin (Fidesz) azt követően beszélt erről, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter ismertette az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságával az alapítvány és a hivatal kapcsolatáról készített jelentést.

Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja szerint a Nemzetbiztonsági Iroda által végzett vizsgálati jelentés „homlokegyenest az ellenkezőjét tartalmazza, mint amit Szilvásy György eddig nyilatkozott”. A volt titokminiszter szerint ez és az elismert befolyásolási törekvés indokolja a vizsgálóbizottság felállítását. A fideszes képviselő szerint szükséges a további részletek tisztázása a kapcsolatépítési és befolyásolási törekvésekkel kapcsolatban. Szavai szerint alapvető kérdésekre nem kaptak választ, és „a kormánynak takargatnivalója van”. Demeter Ervin megjegyezte: amikor a részletkérdéseket akarták tisztázni, érdemi információk helyett csak azt a választ kapták kérdéseikre, hogy a szolgálatok törvényesen működtek.

Vizsgálóbizottság tárja fel a részleteket

A Fidesz választ vár arra is, használta-e saját céljára az NBH az alapítványt. Mint elhangzott, a következő ülésre meghívják a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának vezetőjét is. Simicskó István, a bizottság kereszténydemokrata elnöke szerint is szükség van a vizsgálóbizottság létrehozására. Mint mondta, az ügy „zavarosnak tűnik”. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha bármilyen visszaélés, csalás történik egy állami intézménynél, felmerül a miniszter felelőssége.

A frakciószövetség szerint a kancelláriaminiszternek le kellene mondania, mert „számos kusza és zavaros ügy van”, ami a miniszterhez kapcsolódik. Simicskó István szerint a miniszterelnöknek is el kell gondolkodnia azon, „mekkora tehertétel Szilvásy György miniszter úr tevékenysége és az a háttér, amivel ő rendelkezik”. Az ellenzéki képviselő kiemelte: nem érdekeltek abban, hogy a szolgálatokba vetett bizalom megrendüljön, ellenkezőleg: a szolgálatoknak nyugodtan, higgadtan kell szolgálni az ország biztonságát, és ezek az ügyek „ártalmasak”, és indokolt, hogy mielőbb lezáruljanak.

A Fidesz szerint jó a szabályozás

Szilvásy György felvetésére, amely szerint meg kell változtatni azt a szabályozást, amivel a nemzetbiztonságiak részt vehetnek alapítványok, gazdasági társaságok munkájában, Demeter Ervin azt válaszolta: „sok következtetést le lehet vonni ebből az ügyből, de egyet nem, hogy ez a szabályozás nem jó; nem a szabályozáson kell változtatni”. Mint mondta, ez „mellébeszélés”, de a kancelláriaminiszter változtassa meg a szabályozást, ha akarja.

Galambos volt a bűnbak?

Simicskó István egy kérdésre válaszolva kijelentette: véleménye szerint „egyenes összefüggés van” az ügy kirobbanása és Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatójának menesztése között. Demeter Ervin szerint Galambos Lajosból „bűnbakot találtak”, de a főigazgató elmozdításának ez csak az ürügye, az igazi oka az, hogy mást tegyenek a helyére.

Demeter Ervin úgy vélte, a szolgálatok nincsenek értelmes feladatokkal ellátva, „téblábolnak”, nincs megfelelő irányítás, sok esetben pártpolitikai célokra használják őket. Véleménye szerint ez okozhatja a szolgálatok elbizonytalanodását.

Nem volt fedőszerv az alapítvány

Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke az MTI érdeklődésére azt mondta: a jelentés megállapította, hogy Szilvásy György korábbi állításával szemben a személyeken keresztül volt kapcsolat az alapítvány és a hivatal között, ugyanakkor az alapítvány nem volt fedőszerv. Mint mondta, egyértelműen kiderült, hogy nem történt a hivatal részéről korrupció, és nem befolyásolták az alapítvány ellen folyó büntetőeljárást.

A szocialista képviselő szavai szerint nem tilos, hogy bárki megpróbáljon kapcsolatokat építeni – ahogyan ez most is történt –, de az a fontos kérdés, ez sikerült-e. Mint mondta, ebben az esetben bebizonyosodott, hogy nem sikerült.

Kezdeményeztem, hogy hallgassuk meg a VPOP-t is arról, hogy befolyásolták-e a nemzetbiztonsági szolgálatok vagy bármely kormányzati szereplő a büntetőeljárást – mondta Tóth Károly. Hozzátette: azt is megkérdezi a VPOP vezetőjétől, tapasztalták-e a nyomozás során annak jelét, hogy a szolgálatok bűncselekményt követtek volna el.

Címkék: Belföld