Nemzeti emléknapot javasol a Fidesz

A Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának emlékére legyen a Nemzeti Összetartozás Napja - mondta Németh Zsolt.

A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint a méltóságteljes megemlékezés nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország fel tudja dolgozni Trianont, vagyis az I. világháborút lezáró békeszerződés továbbra is trauma marad a magyarság közgondolkodásában, vagy ellenkezőleg, a nemzeti összetartozás tudatát erősítő tényezővé tud válni. A fideszes képviselő hangsúlyozta: a nemzeti összetartozás tudatának erősítése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Trianon máig ható káros következményeit Magyarország, a határon túli magyarok és a szomszédos országok eredményesen tudják meghaladni.

Arra a kérdésre, hogy ez a meghaladás mit jelent, Németh Zsolt azt mondta: a határon túli magyaroknak úgy kellene élniük, mintha nem következett volna be Trianon, jelenleg azonban nagyon sokszor másodrangúnak érzik magukat, még Magyarországon is, különösen a 2004. december 5-i kettős állampolgárságáról szóló sikertelen népszavazás óta. A külügyi bizottság fideszes elnöke arra a kérdésre, egyeztettek-e előzetesen a szocialistákkal, azt válaszolta: a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán a legutóbbi alkalommal is volt erről a kérdésről párbeszéd. Mint mondta, azért pont most nyújtották be a törvényjavaslatot, mert a magyar társadalomban június 4-e most került arra helyre, hogy méltóságteljes nemzeti ünnepé válhat.

A törvényjavaslat indoklásában, a benyújtó Németh Zsolt és Simicskó István (KDNP) azt írja: a 2004. december 5-i népszavazás társadalmi fogadtatásának tükrében szükséges, hogy a magyar nemzetrészek közötti szolidaritás erősítése érdekében a magyar társadalom rendszeres és a jelenleginél bővebb tájékozódási lehetőséget kapjon az 1920. június 4-i trianoni békeszerződésről, valamint a szomszédos országokban élő magyarság életéről, történelméről, kulturális, tudományos és gazdasági teljesítményéről.

Az előterjesztésben az ellenzéki képviselők azt javasolják, hogy az önkormányzatok, állami szervek, oktatási intézmények és civil szervezetek minden év június 4-én megemlékezéseket, kulturális rendezvényeket és rendhagyó történelemórákat tartsanak.

Címkék: Belföld