Gyurcsány: mindenkiért tűzbe teszem a kezem

A miniszterelnök nem tudja, hogyan került ki az MSZP-frakció balatonőszödi zárt ülésén elmondott beszédéről készült felvétel, de amíg nincs konkrét bizonyíték, addig minden szocialista politikusért tűzbe tenné a kezét.

Szenvedélyes volt ugyan az őszödi beszéd, de szükség volt rá – közölte Gyurcsány Ferenc az MTV Nap-Kelte című műsorában. A kormányfő úgy fogalmazott, nem engedi, hogy találgatások bomlasszák a pártot, amíg nincs konkrét bizonyíték arra, hogy valaki a pártból tárta a nyilvánosság elé a beszédet, addig mindenkiért tűzbe teszi a kezét.

Gyurcsány abszurdnak nevezte azt, hogy ő állt volna a kiszivárogtatás mögött. „Ugye nem gondolja, hogy ezt a beszédet azokkal a mondatokkal és veszélyes jelzőkkel szivárogtatom ki?”- fűzte hozzá.

A miniszterelnök úgy látja, hogy a parlamentben és azon kívül is elég bizalom van a kormányzáshoz, az emberek szerint a mai kormány alkalmasabb a kormányzásra, és a koalíciós párt is töretlenül támogatja a reformokat. „Vezetőnek lenni nem azt jelenti, hogy ha a másik vezet a népszerűségben, akkor vissza kell fordulni” – mondta Gyurcsány Ferenc, aztán így folytatta: miniszterelnökként az a dolgom, hogy arra figyeljek: mi áll az ország érdekében, és azt mondani: csináljuk még tovább!

A műsorban felmerül Malina Hedvig ügye is. “Konkrét büntetőeljárásban, amíg egészen bizonyosat nem tudunk, ahhoz is kell bölcsesség, hogy távolságot tartsunk” – közölte a politikus.Mint mondta, a magyar kormánynak meg nem kerülhető kötelessége figyelmeztetni a szomszédos országokat arra, hogy a határon túli magyar közösségeknek joguk van nemzeti identitásukat őrizni, és ha ebben őket akadályozzák, támadják őket, az ellen fel kell lépni.


Gyurcsány Ferenc szerint konkrét ügyekben azonban sokáig kell gondolkodni, és utána tízszer meg kell gondolni, hogy ítélünk-e. A miniszterelnök úgy vélte, ha egy Magyarországon folyó perben Szlovákia véleményt alkotna, akkor azt mondanánk, szerintünk a magyar igazságszolgáltatás pártatlanságában, a magyar politika korrektségébe vetett bizalmat nincsen oka aláásni.

Címkék: Belföld