Szociális segélyét kockáztatja a feketemunkás

Egyre szigorúbban szűri a potyautasokat a munkaügyi tárca: aki szociális segélyt kap, és lebukik mint feketemunkás, egy ideig nem kaphat több dotációt – írja a Világgazdaság.

Még mindig félmillió „potyautas”, társadalombiztosítási hozzájárulást nem fizető van Magyarországon. Az igazi áttörést a személyre szabott tb-nyilvántartás hoz majd, ha egy-két év múlva sikerül összekötni minden adatbázist. Vagyis amikor az APEH, az OEP, a nyugdíjpénztár, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, sőt a munkaügyi felügyelőség nyilvántartásai is egyablakosak lesznek – mondta Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, aki jelezte: a tárca egyik fő célja továbbra is a feketefoglalkoztatás elleni harc.

A szaktárca tervei szerint hamarosan a fehérítést célozzák a szociális ellátás szigorodó feltételei is: az államtitkár ígérete szerint, aki bármilyen állami, rehabilitációs, szociális juttatást kap, és lebukik mint feketemunkás, egy időre elesik majd a dotációtól. A fehérítésre szükség van: ezt bizonyítja, hogy a munkaügyi felügyelők már idén is több mint tízezer feketemunkást buktattak le.

Az elmúlt öt év alatt 65 500-zal nőtt a foglalkoztatottak száma, nyolcvanezerrel az álláskeresőké, 191 ezerrel csökkent az inaktívak száma. Mindez csak úgy lehetséges, hogy a feketén foglalkoztatottak egy részét legalizálta a munkaadójuk. A fogyatékkal élők, a romák külön-külön nagyságrendileg 600-800 ezres kört tesznek ki a hazai társadalmon belül; ha sikerülne szélesíteni munkavállalási lehetőségeiket, az nagyban javítaná a foglalkoztatást – emelte ki az államtitkár.

Címkék: Belföld