Tüntetés a Rebisz előtt

Igazoltatások után távozásra bírta a rendőrség azt a mintegy húsz, korábbi Kossuth téri tüntetőt, akik Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Dobozi József dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnokának távozását követelték a Rebisz Kerepesi úti laktanyája előtt szombat délután Budapesten.

A demonstrálók bejelentés nélkül érkeztek a laktanya elé és hangszórókon keresztül követelték a rendészeti miniszter, valamint a 21 éves lány megerőszakolásával gyanúsított öt rebiszes rendőr parancsnokának azonnali távozását. A spontán tüntetés alig fél óráig tartott, mert a laktanyából mintegy harminc rohamsisakos, védőfelszerelésekkel felszerelt rendőr vonult ki és igazoltatták a demonstrálókat, majd felszólították őket, hogy azonnal távozzanak.

A maroknyi tüntető a felszólításnak eleget téve elvonult a Rebisz laktanyája elől, előállításra, őrizetbe vételre nem került sor.

A demonstrálók az MTI helyszínen lévő tudósítójának azt mondták, azért szervezték a tiltakozó akciót, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a rendőrök sorozatos bűncselekményei miatt csak az országos és a budapesti rendőrfőkapitány távozik posztjáról, a szexuális erőszak öt gyanúsítottja és a vesztegetéssel gyanúsított 13 autópálya-rendőr parancsnoka a helyén marad, csakúgy, mint a rendőrséget is felügyelő miniszter. Sérelmezték azt is, hogy az őszi zavargások idején történt “sorozatos túlkapások” ellenére nem vonták le a konzekvenciát, a miniszterelnök megvédte a rendőrség vezetőit és csak a “sorozatos köztörvényes bűncselekmények elkövetése után” menesztette őket.

Címkék: Belföld