Lemondott Schmitt Pál

A leginkább említésre méltó esemény biztosította a Fidesz kongresszusának küldötteit arról, hogy vasárnap sem lesz miért izgulniuk. Schmitt Pál visszalépett az alelnöki jelöléstől, így túljelentkező híján a verseny elmarad. Orbán szombaton autogramokat osztogatott, vasárnap beszédet mond.

Elkezdődött a Fidesz kétnapos tisztújító kongresszusa szombaton délután, a budapesti Hungexpón. Az Új többség, erős Magyarország mottót viselő kongresszusra pontosan 2009 küldöttet hívtak meg. Orbán Viktor, aki egyedüliként indul újra a pártelnöki posztért, nem sokkal két óra előtt érkezett meg a Hungexpó területére, és gyalog ment a B pavilonig, miközben küldöttekkel és szimpatizánsokkal beszélgetett, és kezet fogott az emberekkel, akik közül sokan fényképezkedtek vele.

A küldöttek és az érdeklődők nagy tapssal fogadták érkezését a narancssárgába öltöztetett B pavilonban. A közönség soraiban ülnek a Fidesz vezetői, köztük Áder János, Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó, de megjelentek a szövetségesek képviselői is, így Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke.

A kétnapos tanácskozás első napján Schmitt Pál jelenlegi alelnök bejelentette: visszalép az alelnök-jelöltségtől. Ezt megelőzően a küldöttek megszavazták az országos elnökség javaslatát, amely arra kérte fel Schmitt Pált, hogy vezesse 2009-es európai parlamenti választási kampányt. A politikus a megbízatást elfogadta. Bejelentették azt is, hogy Schmitt Pál visszalépésével vasárnap a négy alelnöki posztra négy jelölt indul: Varga Mihály, Pokorni Zoltán, és Pelczné Gáll Ildikó jelenlegi alelnök, valamint Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A pártelnöki posztra az egyetlen jelölt Orbán Viktor.


Kövér: Készen állunk

A kongresszust Kövér László, az országos választmány elnöke nyitotta meg, aki kijelentette: a Fidesz és szövetségesei már holnap készen állnak arra, hogy a választók akaratából hozzákezdjenek a válság felszámolásához, és kivezessék az országot abból a káoszból, amelyben ma van. “Itt állunk, és készek vagyunk arra, hogy a választók akaratából akár holnap hozzákezdjünk a válság felszámolásához, az ország újra emelkedő pályára állításához” – mondta a politikus.

Kövér László szerint, bár a mostani kongresszus nem rendkívüli, hiszen feladata elsősorban a tisztújítás, rendkívülivé teszi az az abnormális helyzet, amelyet egy “szélsőséges, gátlástalan, erőszakos és kapzsi csoport”, a jelenleg hatalmon lévő MSZP-SZDSZ koalíció hozott létre. Szavai szerint Magyarországot súlyos gazdasági, pénzügyi, megélhetési és erkölcsi válság jellemzi.

Navracsics: Mi tudtuk

Gyurcsány Ferenc kezdje magán az átalakítást – mondta Navracsics Tibor a Fidesz szombati kongresszusán annak kapcsán, hogy a kormányfő bejelentette, távoznia kell az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak. A Fidesz frakcióvezetője azt javasolta a miniszterelnöknek: ne álljon meg félúton, legyen bátor, nézze meg, kit terhel politikai felelősség, kinek a felelőssége lenne rendet tenni a rendőrségnél. Hozzátette: azt tanácsolja Gyurcsány Ferencnek, hogy gyakorolja az általa korábban sokat emlegetett jelszót, és “magán kezdje az átalakítást”.


Orbán ma nem mondott beszédet, csak figyelt (MTI)



Az elmúlt időszakban több állomása volt annak, hogy a mai helyzet kialakult – mondta a politikus. Ezek között elsőként a 2006. évi országgyűlési választásokat említette, amely – mint mondta – hazugsággal kezdődött. Emlékeztetett, hogy a Fidesz felhívta a válságra a figyelmet, elmondta: ha az MSZP-SZDSZ koalíció marad kormányon megszorítások következnek, romlani fognak az életkörülmények. Közölte: “mi tudtuk, önök – akik a Fideszre szavaztak – tudták mi az igazság”.

Több állomás

A frakcióvezető a második állomásnak 2006. augusztus 20-át nevezte amikor a viharban kiderült, az országnak nincsen gazdája, a polgárokat nem védi meg senki. A politikus emlékeztetett: bár volt öt halálos áldozat, több száz sebesült, politikai felelőst még mindig nem neveztek meg. “A politikai felelősség kategóriáját nem ismeri a kormány” – mondta. Harmadik állomásként ezt követte – mondta Navracsics – az őszödi beszéd, aminek az volt az üzenete, hogy Gyurcsány Ferenc hülyének nézi az embereket.Navracsics Tibor értékelése szerint tavaly október 23-án először történt meg, hogy jogszerű, békés nagygyűlést szétvert a rendőrség, s ezt követően a felelősöket kitüntették. Úgy vélte, ennek az az üzenete, hogy minden eszköz, még a rendőri brutális támadás is megengedett a hatalom megtartása érdekében. Következő állomásként említette a politikus az egészségügy mai “ámokfutását”. Navracsics Tibor hangsúlyozta: a rendőrség mai állapota nem ok, hanem következmény, egy év széthullási folyamatának eredménye.

A frakcióvezető megfogalmazása szerint, ha Gyurcsány Ferenc kinéz Audijából, akkor nem látja az 5,3 millió nőt, akiknek jelentős része úgy érzi, nem róla szól a politika. Nem látja, hogy 800 ezer roma él nehéz helyzetben Magyarországon, hogy 2,5 millió ember él nagy szegénységben és mintegy 700-800 ezer gyerek él szegény családban. A politikus szerint a kormányfő azt sem látja, hogy 600 ezer fogyatékos él Magyarországon, akik közül mindössze öt százaléknak van felsőfokú végzettsége.


Navracsics Tibor a Fidesz előtt álló célnak nevezte, hogy ezekre a problémákra választ, megoldást adjon. Közölte: ahhoz, hogy segíteni tudjanak, a gazdaságot kell rendbe tenni, amihez partnereket kell találni. Navracsics Tibor a lehetséges partnerek között említette a gazdákat, a mikro, kis- és középvállalkozásokat, a magyar tulajdonú nagy cégeket, s a nemzetközi cégeket is. “Ez nem Magyarország részvénytársaság, ez köztársaság, mindenki köztársasága” – mondta Navracsics. Hiteles párt vagyunk, önök az önkormányzatokban hitelessé tettek bennünket. A legerősebb párt vagyunk, van programunk, van stratégiánk – mondta.

A hatmillió egyharmada


Fidesz célja, hogy a társadalomban létrejött új többség minél előbb parlamenti többséget szerezzen – többek között ez szerepel a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusára készített testületi beszámolókban, amelyeket a tanácskozás első napján fogadtak el a küldöttek.A küldöttek számára a Fidesz elnöksége, az országos választmány, a budapesti és a brüsszeli frakció, valamint a mandátumvizsgáló, az etikai és a számvizsgáló bizottság foglalta össze az elmúlt időszak tevékenységét.


A hallgatóság (MTI)



A beszámolókban az elnökség és Navracsics Tibor frakcióvezető egyaránt arról írt, hogy a Fidesz és szövetségesei számára a következő hónapok, évek legfontosabb feladata az új többség, az új szavazók szimpátiájának és elkötelezettségének megerősítése.

“Jó esélyünk van arra, hogy a kormány politikájával elégedetlen hatmillió választópolgár egyre nagyobb hányadának elnyerjük a bizalmát. Azért dolgozunk, hogy a társadalomban már létrejött új többség minél előbb új parlamenti többséget is szerezzen magának” – írta beszámolójában Navracsics Tibor. A Fidesz szerint Magyarországnak egy erős Európa megteremtésére van szüksége, amely, ha kell, akár saját kormányaival szemben is megvédi az európai polgárokat – erről fogadott el határozatot a párt kongresszusa szombaton.

Magyarországnak egy erős, cselekvőképes és szolidáris Európára van szüksége, és Európának is akkor van esélye a mai kihívások kezelésére, ha egységesebbé és erősebbé válik, amihez növelni kell a tagállamok közötti szolidaritást – ismertette a határozatot Schmitt Pál, a Fidesz brüsszeli delegációjának vezetője.A kongresszus elfogadta a Jövőnk című vitairatot, és döntött arról, hogy társadalmi vitára bocsátja.

Kirakódóvásár

A kongresszus és a hozzá kapcsolódó események a Hungexpo területén két pavilonban zajlanak. A két pavilon közötti téren három boxot állítottak fel, amit minden érdeklődő használhat. Egyikben egy riporter kérdéseire lehet elmesélni a Fidesszel kapcsolatos bármilyen élményt, sztorit. A másik vetítőboxban régi Fidesz-rendezvények felvételei tekinthetőek meg a 2002-es Kossuth tértől a mostani évértékelőkig. A harmadikban, a Pesty Fekete Doboz boxában saját filmjeiket vetítik.


Borkostoló barátok közt (MTI)



Nyitrai Zsolt fideszes politikus elmondása szerint a D pavilonban a Fidesz szövetségesei mutatkoznak be, “kirakodóvásár keretében” várják az érdeklődőket. A standokon különféle szóróanyagok vannak, beszélgetni lehet a szervezetek képviselőivel, bemutatkoznak az ország fideszes önkormányzatai. Több szervezet különféle kóstolókat is szervez egy-egy magyar tájegység jellegzetes ízeiből. A D pavilon színpadán találkozók, kerekasztal-beszélgetések is láthatók. Itt a Hír Televízió, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió standját is megtalálják az érdeklődőt.

Ötezer kávé

A rendezvényen helyet kapott a Fidesz-termékek boltja is, ahol a párt logójával ellátott sapkákat, pólókat, kulcstartókat, plüssjátékokat lehet vásárolni. A pavilonok előtti füves részen nyugágyakat helyeztek el. Szájer József elmondta: a 24 órás program sikere érdekében háromszáz szervező és 120 üzemeltető dolgozik.

A politikus a kongresszus nagyságrendjét érzékeltetve sorolta az adatokat: 250 négyzetméter aktív videofal, 100 kilowatt hangtechnika, 250 kilowatt fénytechnika, 250 négyzetméter színpadtechnika, 4 ezer méter hangkábel, 2.500 méter videokábel, 12 darab plazmatévé, összesen 25 ezer négyzetméter rendezvényterület, 150 négyzetméter plakát, 4 ezer négyzetméter függönyfelület, ezer négyzetméter szövetségi terület, tv közvetítőkocsik, digitális, műholdas közvetítés, amely közvetlen élő adást biztosít.

Szájer József a délután folyamán a sajtót tájékoztatta arról is, hogy 500 kilogramm pácolt hússal, 200 kilogramm párolt zöldséggel, 500 darab, 25 féle rétessel, 25 ezer liter sörrel, 1200 üveg borral és 5 ezer adag kávéval várják a vendégeket.

Címkék: Belföld