Tyúkozott Tarlós

Bocsánatkérésre szólította fel az SZDSZ új fővárosi elnöke pénteken Tarlós Istvánt, a szabad demokraták fővárosi frakcióvezetőjére tett sértő kijelentése miatt. "Az összes többi nő kedvéért a tyúk szóért elnézést kérek" - közölte Tarlós István.

Tarlós István egy csütörtöki tájékoztatón a főváros vezetőinek az egészségüggyel és az oktatással összefüggő szemléletét, a tervezet intézmény bezárásokat bírálta. Úgy vélte, hogy a János kórház ledózerezését kilátásba helyező szocialista főpolgármester-helyetteshez hasonlóan koncepciótlanság, és mentális zavar tapasztalható a fővárosi oktatáspolitikájában. “Amíg az SZDSZ kendermagos tyúkja az alelnöke az oktatási bizottságnak, addig azért volnának mentális kérdések, amiket illene megvitatni” – jegyezte meg.

Szabadai Viktor az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében mély megdöbbenésének adott hangot az ellenzéki politikus bántó, fővárosi képviselői esküjéhez méltatlan kifejezése miatt. A szabad demokrata politikus reményei szerint – mint írja – az önkormányzat esélyegyenlőségi bizottsága elnökeként Tarlós István bizonyára tisztában van azzal, hogy milyen súlyos következménnyel jár, ha egy közszereplő a nyilvánosság előtt ilyen sértő kijelentést tesz a társadalom egyes csoportjaira, ez esetben a nőkre.

Szabadi Viktor utalt politikustársa egy korábbi, kerületi polgármesterként tett kijelentésére, amikor kilátásba helyezte, hogy rátapos vitapartnerének a szemüvegére. Megjegyezte, hogy a politikusok szerepvállalásuk során gyakran kinyilvánítják azon törekvésüket, hogy vitáikat ne jellemezze személyeskedő, agresszív, lekezelő hangnem, illetve, hogy “ma ne kelljen attól tartani senkinek, leverik a szemüvegét, és rátaposnak, ha eltérő véleményt fogalmaz meg”.

Az SZDSZ budapesti elnöke leszögezte, hogy “tyúknak nevezni egy hölgyet, lássuk be, nem úriemberhez méltó viselkedés”. Hozzátette: “úgy érzem, tartozik egy bocsánatkéréssel, és bízom abban, ahogy Debrecen polgármestere erre képes volt, ezt ön is meg fogja tenni”.

Tarlós István az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem azt mondta, hogy az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője egy tyúk. Hanem azt mondta, hogy az oktatási bizottság alelnökeként is tevékenykedő frakcióvezető “az SZDSZ kendermagos tyúkja”, s ebben a kijelentésben a kendermagon volt a hangsúly.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője leszögezte, az SZDSZ vezetői mindent félremagyaráznak, amit csak félre lehet magyarázni. Hozzátette: “a félreértések elkerülése végett, az összes többi hölgy kedvéért, a tyúk szó ilyen értelmű használatáért is, elnézést kérek”.

Tarlós István kifejtette, nyilván mindenki tudja és érti, félre lehet értelmezni a szavakat, ahogy az SZDSZ új budapesti elnöke is tette. Megjegyezte, hogy Szabadai Viktor egyébként tavaly “a III. kerületi zsinagógánál liberálishoz méltatlan, kirekesztő és hisztérikus magatartást tanúsított velem szemben”.

A frakcióvezető rámutatott, hogy az SZDSZ-es politikus szándékosan állítja be úgy a dolgot, mintha ő “letyúkozta” volna John Emese frakcióvezetőt. Természetesen nem ez történt – szögezte le. Hozzátette, hogy egyébként “a kendermagos tyúk egy aranyos magyar kifejezés”, s ő is így hívta egyik lányát kiskorában.

Címkék: Belföld