Rendőrbotrányoktól hangos a közélet

A rendészeti és igazságügyi miniszter a botrányos esetek megelőzésére, intézkedési terv kidolgozását kérte a rendőrség vezetőitől. Az elmúlt hetek rendőrbotrányai után Petrétei József, Gergényi Péter és Bene László menesztését követelte a Fidesz. Eddig egy vezető sem nyújtotta be lemondását.


Ittas rendőr karambolozott

A bajai főtörzsőrmester csütörtökön este autójával meg-csúszott és áttért a menetiránya szerinti bal oldalra, ahol nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedőnek. A rendőr ellen bűncselekmény gyanúja miatt eljárást indítottak.

„Arra utasítottam a Rendészeti és Igazságügyi Minisztériumot vezető minisztert, hogy rendelje magához a rendőrség vezetőit, tájékozódjon az ország biztonságérzetét alapvetően meghatározó ügyekben, és hozzon meg minden határozott és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy a rendőrséggel szembeni közbizalmat aláásni képes jelenségeket felszámolja” – írta közleményében a kormányfő. Hangsúlyozta: felháborítanak és megdöbbentenek azok az esetek, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek, és amelyek egyes rendőröket érintenek.

Petrétei József így délután egy órára magához hivatta Szabadfi Árpádot, az országos rendőrfőkapitány helyettesét, Dobozi Józsefet, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnokát és Frankberger Ferencet, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetőjét.


A megbeszélést követően a miniszter hangsúlyozta, kezdeményezi a büntető törvénykönyv olyan módosítását, amely lehetővé teszi a bűnösök akár 15 évi elzárását is, ha az erőszakos közösülés hivatalos eljárás során történik. Emellett intézkedési terv kidologzását is megkövetelte a rendőri vezetőktől.

Négy ügy a középpontban

Az elmúlt hetekben ugyanis sorra derültek ki rendőrségi botrányok: öt rendőr megerőszakolt egy 21 éves lányt, 460 ezer forintot lopott az egyik rendőr a Széna téri bankrablás után, kiderült, hogy a móri vérengzésben egy rendőr is részt vett, Borsodban pedig tucatnyi autópálya-rendőrt vettek őrizetbe vesztegetés gyanújával.

Közleményében ugyanakkor a miniszterelnök megvédte a rendőrséget, mint írta, „e szörnyű, felkavaró és elfogadhatatlan jelenségek kapcsán egyvalami tölthet el mindannyiunkat némi reménnyel: az, hogy a rendőrség maga állt élére egyfajta megújulási-megtisztulási folyamatnak”.

A Fidesz “mindenkit” menesztene

A Fidesz azonnali lemondásra szólítja fel az igazságügyi és rendészeti minisztert, valamint az országos és a budapesti rendőr-főkapitányt az utóbbi időszak rendőrséget érintő bűncselekményei miatt – erről Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Kontrát Károly, a Fidesz-KDNP rendészeti munkacsoportjának vezetője tartott sajtótájékoztatót.


Hozzátette: amíg a három vezető nem távozik tisztségéből, addig a Fidesz felfüggeszti részvételét a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló kétharmados törvény ötpárti tárgyalásain. A két politikus szerint alapvetően megingott a rendőrségbe vetett közbizalom, a rendőrség erkölcsi színvonala alacsonyra süllyedt.



Öt rendőrt vettek őrizetbe (Fotó: MTI)



Tarlós: ősszel kezdődött minden

A fővárosi önkormányzat szakbizottságának összehívását kezdeményezi a fővárosi Fidesz az elmúlt napokban kipattant rendőri jogsértések kapcsán – közölte a fővárosi frakcióvezető, Tarlós István.

A frakcióvezetőnek meggyőződése, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra került rendőri jogsértések egyenes következményei a tavaly őszi eseményeknek, amikor 15 év után először megint megpróbálták a rendőrséget politikai célokra használni, ami rossz ösztönöket keltett életre – szögezte le.

Címkék: Belföld