Petrétei 15 év börtönt szabna ki

Sem az országos, sem a budapesti rendőrfőkapitány nem ajánlotta fel lemondását az elmúlt napokban napvilágra került, valószínűleg rendőrök által elkövetett bűncselekmények nyomán. Petrétei intézkedési tervet kért.

Petrétei József igazságügy-miniszter pénteken bejelentette: kezdeményezi a büntető törvénykönyv olyan módosítását, amely lehetővé teszi a bűnösök akár 15 évi elzárását is, ha az erőszakos közösülés hivatalos eljárás során történik.


Nem kifogás a mundérbecsület

A miniszter péntek délután kérte magához Szabadfi Árpád dandártábornokot, az országos rendőr-főkapitány helyettesét, Dobozi Józsefet, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) parancsnokát és Frankberger Ferencet, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetőjét. Tőlük hétfő délre intézkedési tervet kért az ilyen esetek megelőzésére. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy teljes körű vizsgálatot vár, és az eredményeket illetően „nem lehet szó a mundér becsületéről”.


Petrétei nem mond le

Petrétei a Fidesz azon felvetésére, amely az ő felmentését követeli, kifejtette: ez a miniszterelnök hatásköre, a rendőrök felelősségét pedig vizsgálatnak kell megállapítania.

A nagyobbik ellenzéki párt egyébként az ügyek nyomán felfüggesztette részvételét a rendőrség és a határőrség egyesítéséről szóló ötpárti tárgyalásokon. Petrétei erre utalva kijelentette: aki most nemet mond az integrációra, az a schengeni csatlakozásra és a határok lebontására mond nemet.

Címkék: Belföld