MDF-SZDSZ szövetség körvonalazódik?

Az MDF és az SZDSZ elnöke az egykulcsos adóról, a korrupcióellenes harcról, a haláladóról és az állami vállalatok tőzsdei bevezetéséről egyeztetett. Kóka János és Dávid Ibolya a főbb pontokban egyetértettek.

Egyetértés körvonalazódott az igazságosabb, egyszerűbb adórendszer létrehozásában, az egyes állami vállalatok tőzsdére vitelében és a korrupció felszámolásának fontosságában az MDF és az SZDSZ elnökének pénteki találkozóján.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Dávid Ibolya elmondta: a találkozót azért kezdeményezte, hogy megvitassák az MDF 13 pontból álló, a középosztály védelme érdekében született javaslatát, mert meggyőződése szerint az elmúlt egy év gazdaságpolitikája nagyon sok terhet tett a magyar középosztály vállára.

Kóka János hangsúlyozta: a felvetett három téma találkozik az SZDSZ szándékaival, a mostani találkozó azt példázza, hogy nem csak a két nagy tömegpártról szól a politika, vannak programok konzervatív és liberális oldalon is.

Az egykulcsos adó

Az MDF által a találkozó után kiadott nyilatkozat szerint SZDSZ elvi álláspontja világos: 2009-re egységes, 20 százalékos személyi jövedelemadót kell bevezetni. Dávid Ibolya azonban kételkedik abban, hogy ezért hajlandó-e lépéseket is tenni. „Ha igen, akkor azonnali cselekvésre kérjük Kóka Jánost. Ha nem, akkor pedig álljon ki a nyilvánosság elé, és ismerje el, hogy az SZDSZ 2002 óta mindig pusztán kampányszerűen, szavazatszerzés céljából tette magáévá az egykulcsos adó ígéretét, és pártjának valójában esze ágában sincs lépéseket tenni az igazságosabb, és az ország versenyképességét valóban javító adórendszer felé” – áll a közleményben.

A korrupció

Az MDF a találkozó után kijelentette: felkéri Kóka Jánost, hogy foglaljon állást, valóban komolyan veszi-e a korrupció elleni harcot. Amennyiben igen, elvárják az SZDSZ támogatását a Tiszta Kezek Hivatalának felállításával kapcsolatban.

A haláladó

Az MDF közleményében emlékeztetett arra is, hogy az SZDSZ kormánypártként több alkalommal is leszögezte: semmilyen adóemelést, új adónem-bevezetést nem támogat. „Most azonban a kormány mégis új adónem, az ingatlanadó bevezetését tervezi. A Magyar Demokrata Fórum nem támogat semmilyen adóemelést, a megoldást egy átfogó adóreformban látja. Ennek az adóreformnak az adórendszer teljes struktúráját meg kell változtatnia: a személyi és munkaadói, illetve munkavállalói túladóztatás helyett egyszerűsített, a fogyasztást és a vagyont terhelő adórendszerre kell átállni, a haláladó eltörlése mellett. Csak így támogatható az ingatlanadó bevezetése” – hangsúlyozza a közlemény.

Állami vállalatok tőzsdei bevezetése

„A Magyar Demokrata Fórum célja, hogy a privatizáció folytatása során az eladó állami vállalatok minél nagyobb részben magyar kisbefektetők kezébe kerülhessenek. Mára bebizonyosodott, hogy az államnak jó üzlet a tőzsdére vitel, amit a MOL, az OTP, az FHB, vagy a Richter példája is kiválóan mutat. Az MDF egyenes állásfoglalást vár az SZDSZ-től: támogatják-e a magyar középosztály megerősödését, támogatják-e a privatizáció hazai vállalatok érdekeit szem előtt tartó folytatását?” – áll az MDF közleményében. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban a párt azt várja Kóka Jánostól, hogy a politikus által vezetett Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nevezze meg azon állami vállalatokat, amelyek 2007. november 1-jére olyan állapotba hozhatóak, hogy megindulhat a részvénykibocsátás.

Címkék: Belföld