Helsinki Bizottság: a rendőri vezetés is felelős

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőri vezetés évtizedes gyakorlata is hozzájárult ahhoz, hogy olyan sorozatos és súlyos jogsértéseket követnek el a rendőrök, mint amilyenekre az elmúlt időszakban fény derült - írta a szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

“Az, hogy a rendőri vezetők gyakran rutinszerűen megvédik jogszerűtlenül eljáró beosztottjaikat, nem folytatnak le pártatlan, alapos vizsgálatot jogsértés gyanúja esetén, valamint hogy sokszor jogerős büntetőbírósági marasztaló ítélet esetén sem bocsátják el a rendőröket, azt sugallja, hogy a rendőrök a törvények felett állnak: esetleges jogsértéseiknek nincs valós következménye” – áll a közleményben.

A szervezet szerint a problémához nagyban hozzájárul az, hogy a rendőri vezetés mellett az igazságszolgáltatási rendszer szereplőinek többsége is igen elnéző a rendőrök által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban. A Legfőbb Ügyészség statisztikái szerint a rendőri bántalmazás miatt tett feljelentések nyomán indult ügyek rendkívül ritkán, az esetek 5-10 százalékában jutnak el vádemelésig – írták.

A Magyar Helsinki Bizottság arra hívta fel a figyelmet: a rendőri vezetésnek szóban és tettekben egyértelművé kell tennie, hogy a súlyos jogsértést elkövető rendőröket nem tűri meg az állományban, az ügyészségnek biztosítania kell, hogy a rendőri bűncselekmények nyomozása minden esetben kifogástalan legyen, és a bíróságoknak azonos mércével kell mérniük a civileket és a rendőröket. “E szemléletváltás nélkül a rendőrség morális válságából nincs kiút” – olvasható.

Címkék: Belföld