Gergényit igen, a Rebiszt nem támogatja Demszky

A főváros idén 220 millió forinttal támogatja a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ugyanakkor nem írta alá a Rebisz támogatásáról szóló szerződést a főpolgármester.

A sajtómeghívó szerint a fővárosi támogatásról szóló közszolgáltatási szerződéseket pénteken látta volna el kézjegyével a főpolgármester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője, illetve a Rebisz parancsnoka. A pénteki rendezvényen azonban Demszky Gábor bejelentette: nem írja alá a szerződést, ezért nincs is jelen az eseményen Dobozi József, a Rebisz parancsnoka. A tervek szerint 35 millió forinttal járult volna hozzá a főváros a Rebisz munkájához.

„A Rebisz állományába tartozó rendőrök (…) minősíthetetlen gaztettet követtek el, és addig, amíg ennek az esetnek minden egyes eleme nem tisztázódik, addig nem fogjuk a támogatást nyújtani, addig nem írom alá a szerződést a Rebisszel” – mondta a főpolgármester, utalva arra, hogy csütörtökön őrizetbe vették azt az öt, a Rebisz állományába tartozó rendőrt, akik a gyanú szerint május 4-én este a Múzeum körúton megerőszakoltak egy 21 éves lányt.

Nem tudok nem gondolni többek között arra, hogy esetleg éppen abban a gépkocsiban erőszakolták meg az áldozatot, amit a főváros támogatásából vettek. Budapest valamennyi jóérzésű polgára nevében kijelenhetem, az ő adójukból nem jár pénz a szervezetnek mindaddig, amíg nem tudjuk egészen pontosan, hogy mi vezetett ide – mondta a főpolgármester.

Hozzátette: meggyőződésem szerint nemcsak az elkövetők a felelősek, hanem azok is, akik nem vették észre, milyen emberek vannak a testületnél. Mint mondta, arra kéri a rendőri vezetést és Petrétei József igazságügyi minisztert, hogy az elkövetők felelősségre vonása mellett minden szinten vonják le a megfelelő személyi konzekvenciákat is.

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya kijelentette: a BRFK elhatárolódik az ORFK-Rebisz munkatársai által elkövetett, „mélyen felháborító eseménytől”. Hangsúlyozta: a Rebisz nem tartozik a BRFK-hoz, két különálló szervezeti egységről van szól.

Címkék: Belföld