Csongrádi betegtragédia: már nyomoz a rendőrség

A rendőrség megindította a nyomozást az április 6-án elhunyt 67 esztendős mindszenti beteg ügyében foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálati anyaga alapján a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya megindította a nyomozást foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen – mondta M. Toronykőy Márta. A rendőrség az esettel kapcsolatban megkezdte az adatgyűjtést, beszerzi az érintett intézményekben keletkezett iratokat, tanúkihallgatásokat foganatosít, majd mindezek alapján sor kerül igazságügyi orvos szakértő bevonására a vizsgálatba – közölte a főhadnagy.

Az Egészségbiztosítás Felügyelet kedden nyilvánosságra hozott határozata szerint a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház mulasztott, a mentőautóban elhunyt mindszenti férfi nem kapta meg a megfelelő ellátást az intézményben; a kórháznak hárommillió forint bírságot kell fizetnie. A kórház főigazgatója jogszabálysértőnek és igazságtalannak tartja a döntést, az intézmény bíróságon támadja meg a felügyelet határozatát.

Havasi Katalin (Fidesz), a hódmezővásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka szerint az Egészségbiztosítási Felügyelet a kormány mentegetése érdekében politikai döntést hozott. A jelenlegi egészségügyi tárcát politikailag támogató határozat a kormány döntéseiért a felelősséget az ellátásban közreműködő doktornőre akarja hárítani, megingatva ezzel a betegek és az orvosok közötti bizalmon alapuló szövetséget – írta a politikus közleményében.

Az országos visszhangot kiváltó tragédia még április 6-án történt, és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje. A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg akkor a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután három óra előtt a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. Az orvos nélküli mentő ekkor a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni a beteget, de már nem tudták megmenteni az életét. Az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni a férfin.

Címkék: Belföld