Nincs pénz az életszerű oktatásra

Bár a nemzeti fejlesztési terv legsikeresebb programja, pénz hiányában veszélybe került a suliNova Kht. kompetenciafejlesztő kísérleti programja, amelyben 600 intézmény 40 ezer diákja vesz részt - írja a Népszabadság.

A folytatásra a következő tanévben nincs elég pénz: 150 millió forint hiányzik. A programot három éve kezdték kifejleszteni kétmilliárd forintból, több száz fejlesztő közreműködésével, az oktatási tárca háttérintézményeként működő suliNova Kht. koordinálásával. Tesztelésére első körben 110 iskola vállalkozott, amelyhez az idei tanévben további 500 óvoda és iskola csatlakozott. Most több mint 600 közoktatási intézmény 40 ezer diákja és tízezer pedagógusa vesz részt benne.

A suliNova kísérleti programja szakított azzal, hogy a tanárok kiállnak, és “leadják” az anyagot. A diákok itt tevékenyen részt vesznek az órán, csoportokban, párokban dolgoznak, az ismeretanyagot a gyakorlatban sajátítják el. A legelsőként bekapcsolódott iskolák azonban csak két évre nyertek támogatást a programban való részvételhez, vagyis 110 iskola számára a kísérletnek vége. Az intézmények több mint 90 százaléka folytatni szeretné a programot. Csakhogy ehhez szükség volna a programban kifejlesztett komplex segédanyagokra, taneszközökre.
A programcsomagok öt terület – szövegértés, matematika, idegen nyelv, szociális és életpálya-építés – képességfejlesztését segítik, és van egy külön „csomag” az óvodáknak is. Vagyis épp azokat a területeket célozzák meg, ahol tragikusak az eredményeink. A diákok 25 százaléka funkcionális analfabéta: el tudja ugyan olvasni az elé tett szöveget, de nem érti. Matematikából is siralmas a helyzet: a diákok 30 százaléka ismeri az alapműveleteket, csak nem tud számolni.

Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára azt mondja: a kísérleti program az első nemzeti fejlesztési terv (NFT1) legsikeresebb programja. Ígérete szerint számukra az NFT1-en belül forrásokat csoportosítanak át, az újonnan bekapcsolódó intézmények számára pedig az NFT2 ősszel megjelenő pályázataiban áll majd rendelkezésre a pénz.

Címkék: Belföld