Megkezdődött a Széna téren pénzt lopó rendőr pere

Megkezdődött a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsán kedden annak a rendőrnek a pere, akit azzal vádol az ügyészség, hogy május 4-én a budapesti Széna téri túszejtéses bankrablás helyszínéről 460 ezer forintot lopott.

Az ügyész a feljegyzésében szolgálatban elkövetett kötelességszegés és lopás bűntettével vádolta meg a 35 éves volt rendőrszázadost. Az ügyész ismertette: a volt rendőr május 4-én 24 órás készenléti szolgálatot látott el, és a Széna téri bankrablás helyszínelésében vett részt. Feladata a túszejtő által elrabolni kívánt bankjegyek elkülönítése és számolása volt. Ezt használta ki, amikor 23 darab 20 ezer forintos címletet, összesen 460 ezer forintot ellopott. A bűncselekmény után a volt rendőrzászlós visszatért munkahelyére, ahol folytatta szolgálatát.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa bíróság elé állítás keretében tárgyalja a volt rendőr ügyét, s várhatóan még kedden elsőfokú ítéletet hoz a bíróság. A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője, Ács Tibor szombaton közölte az MTI-vel, hogy nyomozást indítottak az ellen a rendőr ellen, aki a gyanú szerint pénzt lopott el a bankrablás helyszínéről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Jármy Tibor ugyancsak szombaton azt közölte: „a sikeres rendőri akciót követően egy kiegészítő feladatot ellátó rendőr méltatlanná vált beosztására és rendőri mivoltára, ezért őt az állománnyilletékes parancsnok azonnali hatállyal elbocsátotta. A rendőrrel szemben a büntetőeljárást a Budapesti Katonai Ügyészség folytatja”.

A nyomozás az OTP Bank feljelentése alapján indult. Jakab Géza, az OTP Bank biztonsági igazgatója az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a túszdrámát követően rovancsoltak a fióknál, és ekkor észlelték, hogy hiányzik a pénz. A feljelentéssel együtt eljuttatták az illetékesekhez a biztonsági kamerák felvételeit, amelyek utalhattak arra, hogy hogyan tűnhetett el a pénz.

Május 4-én egy férfi ki akarta rabolni a Széna téri OTP-fiókot, mivel azonban a rendőrök megjelentek a helyszínen, túszokat szedett. Ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt, a kommandósok a pénzátadás közben csaptak le rá. Hatszor lőttek rá a túszejtőre, aki belehalt sérüléseibe.

Címkék: Belföld