Hazaküldik a zárt osztály betegeit a Lipótról?

Száznegyvenből már csak 20-30 beteget ápolnak a „Lipót”, azaz az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) öt zárt osztálya közül az egyiken. A részben beszámíthatatlan ápoltakat – más lehetőség híján – hazaküldték – írja a Magyar Nemzet.

A többi osztály kiürítése és összevonása is folyamatban van, az ápoltak nagy többségét „kiírják”, azaz hazaküldik. Ha szerencséjük van, befogadja őket a területileg illetékes kórház, de beszámíthatatlanságuk miatt addig elszökhetnek, elkóborolhatnak, ön- és közveszélyes cselekedeteket hajthatnak végre.

A lap információi szerint elképzelhető, hogy nem szűnik meg teljes egészében az OPNI, hanem miután megszabadult „ráfizetéses” pácienseitől, fokozatosan magánklinikává szervezik át az intézményt.

Teljes gőzzel folyik a kevésbé költséghatékony pszichiátriai ellátás felszámolása az OPNI-ban. Azonban a három neurológiai osztály, illetve a világhírű, 80 ágyas stroke, az agyi érkatasztrófa ellátásával foglalkozó osztályok még 2008-ban is maradhatnak a Lipóton, mivel a befogadó kórházaknak építkezniük kell, hogy el tudják látni új feladatukat.

Maradhatnak a Lipóton a hozzájuk kapcsolódó, már korábban „kiszervezett”, vállalkozásban működő diagnosztikai és egyéb kiszolgálóegységek is. Ezek működtetése kifizetődő a mostani finanszírozásban.

Címkék: Belföld